”Direkt efter bröllopet brakade helvetet loss – han började slå mig”

Ewa flydde från sin man

Foto: Linda Wikström
”Att gifta sig när man är inne i förälskelsefasen kan vara ett farligt misstag”, varnar Ewa.
RELATIONER

Ewa trodde att hon gifte sig med en judisk änkling och en romantiker. Men mannen hon träffat var mytoman och kvinnomisshandlare. Nu vill

hon varna andra.

Ewa och John träffades genom jobbet i början av 1990-talet. Trots att han inte alls var hennes typ – bufflig och självupptagen – föll hon för hans intensiva uppvaktning och berättelserna ur hans strapatsrika liv. Så när John friade till henne efter ett halvår så svarade hon ja.

– Jag var så förblindad av förälskelsen att jag inte såg alla tecken på att han var psykiskt sjuk, berättar Ewa.

Historierna om hans spännande förflutna gick inte ihop och hans egocentriska sätt borde ha varit varningssignaler för henne.

Inte ens när de gifte sig utan att någon ur Johns familj dök upp tyckte Ewa att det var misstänkt. Men efter tre dagars äktenskap kom första slaget. Ewa hade sett på hindersprövningen att maken tidigare hade haft ett annat efternamn och ville veta varför han bytt. Då blev John ursinnig och slog henne med knytnävarna i ansiktet och på överkroppen. Efteråt bad han om ursäkt och lovade att det aldrig skulle hända igen.

– Jag förlät honom dumt nog och sa till andra att jag gått in i dörrar eller ramlat i trappan. Det hela var som ett skolboksexempel på hur hustrumisshandel går till.

Men Johns våldsamma reaktion på frågan om hans namnbyte fick henne att börja forska i vem han egentligen var.

Hon kontaktade folkbokföringen och bad en vän som var polis om hjälp. Snart insåg Ewa att John var mytoman. Hans påstådda döttrar existerade inte och han var varken jude eller änkling.

– Ingenting stämde till slut. Inte ens hans namn. Jag visste inte vem jag var gift med. Ofta slog han mig när jag konfronterade honom med fakta, berättar Ewa.

Äktenskapet slutade efter ett år med att Ewa flydde hemifrån och polisanmälde misshandeln. Åklagaren yrkade på fängelse för John, men det blev dagsböter.

– Efter skilsmässan sökte han upp mig, trots att jag flyttat drygt trettio mil bort. Men till slut lämnade han mig ifred. Sedan dess har jag inte sett honom. Men fortfarande tror jag mig se honom på stan och då far hjärtat upp i halsgropen.

I dag lever Ewa ensam. Hon har haft ett förhållande efter John, men det tog slut, mycket på grund av hennes rädsla för att bli lurad igen. Och hon vill aldrig gifta om sig. Nu vill hon varna andra för att göra om hennes misstag.

– Att gifta sig när man är inne i förälskelsefasen kan vara ett farligt misstag. Om vi hade väntat med giftermål hade jag insett vem John var innan jag var fast i äktenskapet. Det hade besparat mig mycket lidande.

Terri Herrera