Psykologen: ”När förälskelsen lägger sig kan man känna tomhet”

RELATIONER

Det behöver inte vara någon nackdel att gifta sig efter kort tid. Psykologen Hanna Thermaenius tror inte att passionsförhållande spricker lättare.

Foto: Sara Ringström
Hanna Thermaenius.

– Det bygger på att två människor med ungefär samma personlighetstyp träffas. De är impulsiva med stor tilltro till sin intuition. I den tidiga förälskelsen känner vi oss bekräftade. Det är naturligt att vilja fördjupa relationen för att få ännu mer bekräftelse.

– Vissa är snabba i svängarna för att de har nått en viss ålder. De kanske är drygt 30 år och sugna på att stadga sig och skaffa barn. Då går det ofta fortare än för två 18-åringar som tycker att de har hela livet framför sig.

– Jag tror att vår syn på kärlek spelar en stor roll. I västvärlden har vi en kollektiv idé om kärleken som något man drabbas av. Vi tror ofta att slumpen styr oss fram till den enda rätta. Tänker man så blir det lätt att fatta snabba beslut. I andra kulturer finns synen att kärlek som något som växer fram efter att man har jobbat på den.

Hur länge man ska vänta innan man gifter sig?

– Tidsmässigt spelar det inte spelar så stor roll. Det viktigaste är vad man har gjort ihop.

Har passionsäktenskapen sämre chans att hålla?

– Nackdelen är naturligtvis att man inte känner varandra så bra. När den häftiga förälskelsen har lugnat ner sig kan det uppstå en känsla av tomhet. Då är det viktigt att inte ge upp utan jobba vidare på relationen. Men jag tror inte att det spricker lättare för att man har vågat satsa stort, säger Hanna Thermaenius.

3 saker ni bör ni ha gjort innan ni gifter er!

Terri Herrera

ARTIKELN HANDLAR OM