Ögonen är det viktigaste, killar!

Aftonbladets enkät: Kvinnor tänder mest på mäns blick

1 av 9
1. ögonen: 35,5%
RELATIONER

Magrutor och spelande muskler i all ära - det är ögonen som kvinnor tänder på.

Vi kastar gärna en blick på rumpan och händerna också.

I alla fall i Sverige. Japanskorna däremot tycker bäst om ryggar.

Det är något som ingen man kan träna upp på gymet som kvinnor tycker är mest attraktivt: ögonen. Det visar en enkät som 55 000 av Aftonbladets kvinnliga nätläsare har svarat på.

Frågan var: "Vad tänder du på hos en man?". Ögonen vinner klart: 35,5 procent valde dem.

Som god tvåa kommer rumpan, med 16,8 procent av rösterna. Därefter kommer händerna med 13,3 procent.

- Jag tror att män i allmänhet blir förvånade över resultatet. De flesta tror nog mer på det här med muskler, säger Lars-Gösta Dahlöf, docent i psykologisk sexologi vid Göteborgs universitet.

Själv är han inte överraskad:

- Den del som har det allra rikaste kroppsspråket, nämligen ansiktet, ringar in ögonen. Blicken betyder mycket.

- Det finns med redan från födseln - den första ögonkontakt som uppstår mellan barn och föräldrar förmedlar ofantligt viktiga signaler om kärlek och glädje.

Händerna söker kontakt

Att rumpan och händerna är populära är inte konstigt, menar han:

- Även tidigare undersökningar har visat att mäns rumpa har ungefär samma laddning som kvinnobysten. Och händerna är de som berör, söker kontakt och gestikulerar. De kan också förmedla styrka eller finkänslighet.

Vad människor tycker är attraktivt varierar mellan olika kulturer. Som exempel visade en japansk opinionsundersökning nyligen att unga japanskor gillar ryggar bäst.

- Det finns undersökningar där man försökt fånga vad attraktion beror på. Men i vissa länder är håret väldigt viktigt, i andra är det stjärten.

- Olika kroppsdelar ger helt enkelt olika signaler i olika kulturer. Det man kunnat visa är att det människor tycker är vackert ofta handlar om symmetri och proportioner, säger Lars-Gösta Dahlöf.

Vad som anses vara snyggt varierar också mellan olika tidsperioder. Ett aktuellt exempel är att det blivit modernt - främst bland yngre män - att raka bröstet och även pungen. Sju av tio kvinnor gillar inte håriga män, enligt en undersökning som gjorts på uppdrag av den norska veckotidningen "Kvinnor och Kler".

Kroppsdoften viktig

Lars-Gösta Dahlöf tror att det kan bero på ett rådande ungdomsideal: en slät kropp signalerar att man är ung. Han misstänker också att killarna vill få bort kroppsdoft genom att raka sig - håret hjälper till att sprida och hålla kroppslukten.

- Men det har visat sig att kroppsdoften betyder jättemycket för attraktionen. Även om två människor tycker att allt stämmer så hjälper det inte om någon inte gillar den andres doft.

Rakat eller inte - ögonen står sig genom trenderna. Det tror i alla fall Margareta Nordeman, psykoterapeut och sexolog.

Väcker intresse

- Det handlar inte om färg eller form, utan om vad som sker vid ett möte. Ögonen ger signaler på ett djupt plan. Man kan se att någon är intresserad, vilket väcker intresse i sin tur.

Här fungerar inte gymmet.

- Men det går att träna på att våga dröja kvar med blicken.

Kan man lita på den första attraktionen?

- Ja, om vi tränade upp intuitionen skulle vi kunna lita på den mer. De flesta är tyvärr dåliga på att lyssna på de negativa signalerna, som kan säga: "Han är attraktiv, men inte bra för mig."

- Många frågar varför de fastnar för fel karlar, men egentligen vet de från börjat att det är fel, säger Margareta Nordeman.

Läs mer:

Cecilia Gustavsson