Tuffa brudar tar över på bio

…men feminister sågar de nya actionhjältinnorna

1 av 4
Lara Croft i ”Tomb Raider”, spelad av Angelina Jolie, svettas inte ens, menar kritikerna.
RELATIONER

Släng er i väggen, Arnold, Bruce och Sylvester!

De nya biohjältarna är tjejer.

Men kvinnliga filmkritiker gör tummen ner de storbröstade plutmunnarna.

Lara Croft, Charlie’s Änglar, Terminator och Matrix.

Äntligen har Hollywoodproducenterna fattat att kvinnliga actionhjältar går hem på bioduken.

Men ännu jublar inga feminister eller kvinnliga filmkritiker. Hjältinnorna är sexsymboler utan personlighet och till och med slagsmålen sexualiseras, menar de.

– Feministiskt sett är den nya actionhjältinnan värdelös, säger den norska filmkritikern Line Midtsjö till Verdens Gang.

Männen är mänskligare

Kulturredaktören och filmkritikern Brita Möystad Engseth håller med och jämför med de gamla ”Die Hard”-filmerna. De hade en bra grundhistoria och huvudpersonen John McClane, spelad av Bruce Willis, var mänsklig.

– McClane slet, blev sårad och hade ont. Lara Croft blir inte ens svettig, säger hon.

Ny trend

Men att det handlar om ett trendskifte är kritikerna överens om. Nu hoppas de på fler filmer som ”Thelma & Louise”, där kvinnor får vara människor.

– Sigourney Weaver som Lt. Ripley i ”Alien” och Linda Hamilton som Sarah O’Connor i tidigare de ”Terminator”-filmerna var ju lika mänskliga som sina manliga motsvarigheter, säger Engseth.

Det finns hopp

Men hopplöst är det inte. Framför allt tv-serier bjuder på hjältinnor som tänker, har känslor och driver handlingen framåt, till exempel ”Buffy vampyrdödaren” med Sarah Michelle Gellar och ”Alias” med Jennifer Garner.

Hanna Blanksvärd