Vaccin mot bröstcancer kan bli möjligt

Forskare har hittat samband mellan virus och bröstcancer

RELATIONER

Australiensiska forskare har hittat en länk mellan ett virus och bröstcancer. Kan sambandet bevisas ökar möjligheterna att utveckla ett vaccin mot sjukdomen.

Upptäckten kan få stora konsekvenser för framtiden. Bröstcancer är den vanligaste formen av cancer bland kvinnor i Sverige. En av tio kvinnor drabbas, enligt Socialstyrelsen.

Viruset, som kallas HHMMTV, är mycket likt en variant som är känd för att orsaka cancer hos möss. Forskarna understryker att de ännu inte har kunnat bevisa att den mänskliga formen av viruset orsakar bröstcancer. Men om den gör det ökar möjligheterna att utveckla ett vaccin mot den dödliga sjukdomen, skriver New Scientist.com.

I en studie vid Prince of Wales-sjukhuset i Sidney hittades viruset i 19 av 45 bröstcancer-prover tagna från australiensiska kvinnor. Däremot hittades viruset bara i två procent av prover från friska bröst. Sedan dess har forskarteamet genomfört ett flertal nya studier, som alla visar att det finns ett samband

Motsägelsefulla bevis

Att HHMMTV-viruset skulle kunna orsaka bröstcancer är ingen nyhet. Ända sedan 1970-talet har forskare försökt hitta länken. Men resultaten har varit motsägelsefulla. Senast i juli publicerades en studie av österrikiska forskare, som inte hittat något spår av viruset i bröstcancerprover.

Trots detta väger de australiensiska studierna tungt, när det gäller att bevisa sambandet mellan HHMMTV och bröstcancer. Genom att använda en superkänslig genetisk analys-metod har de kunnat visa att viruset bara fanns exakt på samma område som tumören, och inte på andra ställen i bröstet.

En undersökning av tio kvinnor som behandlades för bröstcancer ger ytterligare bevis.

– Vi har upptäckt att om det fanns en cancertumör, fanns också viruset. Men när cancern försvann, fanns det inte längre något virus, säger Bill Rawlinson, en av forskarna, till New Scientist.com.

Länkar

Socialstyrelsen har mycket information om bröstcancer.

Jenny Lindblom

ARTIKELN HANDLAR OM