Har du koll på din mentala ålder?

Tanterna har blivit tonårslolitor och gubbarna popsnören

1 av 2 | Foto: Gettyimages/stone
I takt med att vi blir friskare och lever allt längre har synen på åldrande förändrats.
RELATIONER

Få människor känner sig i fas med sin ålder. Alla vill vara unga. Nu är det andra saker som styr hur gamla vi är.

- Vi lever i en väldigt ungdomsfixerad kultur, säger folklivsforskaren Britt-Marie Insulander.

Att utseendet idag säger lika lite om en människas ålder som ögonfärgen vet inte minst Systembolaget. Många är de 30- och 40-åringar som tvingas visa legitimation trots att de haft åldern inne i både ett och två decennier. I takt med att människor blir friskare och lever allt längre har synen på åldrande successivt kommit att förändras.

En guldklocka

- Förr i tiden stod femtioåringen högst upp på ålderstrappan, en syn som var länkad till den manliga karriären. Då ansågs mannen stå på höjden av sin karriär och kunde få en käpp med silverkrycka eller en guldklocka i present från arbetet. Att vara femtio eller sextio idag är ingenting.

Hon pekar på den ungdomsfixering som råder i samhället och som syns inte minst på det unga modet, musiken och maten. Drömmen om evig kraft är ständigt närvarande. Bungyjump och inlines är lika populärt hos femtiotalisterna som hos sjuttiotalisterna, liksom högklackade boots och ultramoderna mobiltelefoner.

Äldre räknas inte

- Ungdomsfixeringen gör människor yngre. Samtidigt har respekten för äldre människors visdom och erfarenhet till stor del försvunnit. På många arbetsplatser, inte minst i tv-världen, gör man sig av med sina äldre medarbetare. Det är synd, säger Britt-Marie Insulander.

Att åldras med värdighet utan att för den sakens skull bli en "gamling" är dagens melodi, menar Gabrielle Lodnert, psykolog i Stockholm.

- Vi känner pressen på oss att vara mer alerta och ombytliga idag, utvecklas och gå framåt. Att säga att man haft samma jobb i tjugo år bemöts ofta med höjda ögonbryn idag. För tjugofem år sedan betraktades det som en merit, säger hon.

Som exempel på den utpräglade ungdomsfixeringen nämner hon alla de män och kvinnor, som hon träffar, som är sjukskrivna på grund av utbrändhet.

- "Vem vill ha en femtioåring i sitt arbetsteam?" undrar de uppgivet - trots att de har femton år kvar till pension.

Hon tror att trycket på att man ska vara ung, pigg och fräsch är extra stort inom vissa branscher, till exempel mode och reklam. Även var i landet man bor har betydelse för hur man lever.

- Självmedvetenheten är större i stora städer. Där är ett rörligare och högre tempo än i småstäder och man är tvungen att lansera sig själv mer.

Vad bestämmer en människas ålder?

- Hur gammal en person är beror på en massa olika saker: mina kläder, mitt utseende, hur jag beter mig, vilka jag umgås med, vilka miljöer jag rör mig i - och inte minst - hur anpasslig och öppen för förändringar jag är. Självklart har det också betydelse vad personen som bedömer min ålder själv har med sig i bagaget. En person som vuxit upp i en rigid och hårt hållen miljö är säkert snävare i sin bedömning av andra än någon som vuxit upp i ett öppet och tolerant hem.

Nneka Amu