Misshandlad kvinna orkar inte vittna

Klarar inte ny rättegång - straffas med böter

1 av 2 | Foto: KATRIN JAKOBSEN
Kvinnan vittnade i tingsrätten mot sin man som misshandlat henne. Nu är fallet är uppe i hovrätten och hon orkar inte vittna igen. Därför straffas hon med böter på flera tusen kronor. Bilden är arrangerad.
RELATIONER

I flera år misshandlades kvinnan av sin man.

Hon vittnade i tingsrätten - det höll på att knäcka henne.

Nu orkar hon inte återuppleva allt i hovrätten och straffas därför med flera tusen kronor i vite.

- Hennes vittnesmål är viktigt, säger riksåklagaren Klas Bergenstrand.

Upprepade gånger misshandlade mannen sin fru innan hon fick mod nog att anmäla honom. I tingsrätten dömdes han för misshandel. Straffet blev villkorlig dom och 80 timmars samhällstjänst. Kvinnan tilldömdes också ett skadestånd.

"Hon blev deprimerad"

Att vittna under förhandlingarna tog hårt på kvinnan.

- Hon blev väldigt nere och deprimerad, säger en vän till henne.

Domen överklagades till hovrätten, men där har rättegången inte kunnat avslutats.

Kvinnan orkar helt enkelt inte vittna.

- Hon vill bara glömma det här och gå vidare. Det tog lång tid för henne att må någorlunda bra. Nu vill de att hon ska börja om från början, fortsätter vännen.

För att slippa vittna avsade sig kvinnan skadeståndet och lämnade in läkarintyg och ett utlåtande från en legitimerad psykolog om sin svaga psykiska hälsa.

Men mannens advokat tyckte inte att bandupptagningarna från tingsrätten var nog och ville höra kvinnan igen. Hovrätten ansåg inte att intygen räckte för att avslå den begäran.

En åsikt som delas av riksåklagare Klas Bergenstrand.

- Enligt vår uppfattning redovisar läkarintyget hur hon upplever processen. Vi har full förståelse för att det är en belastning för henne. Men det är inte tillräckligt för att hon inte ska behöva vittna, säger han.

Risk för friande dom

Vid två tillfällen har kvinnan dömts till vite på totalt 7 000 kronor.

- Hon hamnar i kläm. Det är vi medvetna om, men om hon inte vittnar finns en risk att mannen frikänns och det ligger i samhällets intresse att det inte sker, säger Klas Bergenstrand.

Vitena är nu överklagade till Högsta domstolen som ska ställning till om kvinnans skäl att utebli är tillräckliga.

Sakkunskap saknas

Hans Klette, professor emeritus i straffrätt och ordförande i Brottsofferjourernas riksförbund, är kritisk till hur ärendet har hanterats.

- Det här är typiskt. Svenska domstolar har inte den sakkunskap som krävs för att hantera den här typen av mål. De förstår inte att sätta brottsoffrets välmående före samhällets intresse. Så borde det inte få vara, säger han.

Nils Olauson