”Jag mådde mycket bättre av p-plåstret”

Maria Hedström har testat det nya preventivmedlet

RELATIONER

Nu finns p-plåstret på apotekshyllorna.

Plåstret Evra är lika säkert som p-piller, men är lättare att komma ihåg eftersom det bara ska bytas ut en gång i veckan.

– Jag mådde mycket bättre av plåstren, säger Maria Hedström, 28, en av dem som har testat det nya preventivmedlet.

Hon ingick en den testgrupp på 80 kvinnor som provade p-plåstren under ett års tid.

Foto: Björn Wanhatalo
Humörsvängningarna försvann Maria Hedström, 28, har testat det nya p-plåstret. Problemen med humörsvängningar hon fick av p-piller försvann helt.

Plåstren kan sättas på överarmen, magen, ryggen eller annan kroppsdel där man inte har så mycket hårväxt. Man sätter på ett plåster en gång i veckan i tre veckor, och sedan har man en plåsterfri vecka.

Maria Hedström har tidigare använt p-piller men fick besvär med humörsvängningar.

– Men jag hade inga problem med humöret när jag använde plåstret.

Jämnare hormonnivå

Kanske för att hormonnivån är jämnare.

När man äter p-piller blir hormonnivåerna högre när man just tagit pillret och jämnas sedan ut under dagen. Men med plåstret tar kroppen upp samma mängd hormon hela tiden.

 Eftersom hormonerna transporteras genom huden och ut i blodet i stället för via matsmältningssystemet försvinner inte heller skyddet om kvinnan får diarré eller kräks.

 – Risken för glömska är mycket mindre än med p-piller som kvinnan måste äta varje dag. Det är den största fördelen, säger Ian Milsom, professor på Kvinnokliniken, Sahlgrenska universitetssjukhuset.

Samma biverkningar

Men än så länge kan man inte dra några slutsatser om det har någon effekt för biverkningarna, säger gynekolog Viveca Odlind, som varit med och gjort Läkemedelsverkets utvärdering av p-plåstret.

– Det finns så stora individuella skillnader i hur man reagerar på östrogen och andra hormoner. Man kan inte dra några generella slutsatser eftersom vi inte har provat plåstret på så många personer ännu.

Biverkningarna av p-plåstret är desamma som biverkningarna av p-piller.

– De fungerar på samma sätt förutom att östrogenet tas upp genom huden med plåstret.

Används av en miljon

 Plåstret är beige och sitter fast även när kvinnan badar, duschar eller tränar. Då det byts ska det fästas på ett nytt ställe på kroppen.

  I USA har plåstret funnits på marknaden sedan förra året. Mer än en miljon amerikanska kvinnor använder Evra vilket gör det till det andra mest förskrivna hormonella preventivmedlet.

  P-plåstret är receptbelagt.

Bra och dåligt med p-plåstret:

Biverkningar av p-plåstret

Emmy Sundqvist, Hanna Blanksvärd

ARTIKELN HANDLAR OM