Är det rent av en butler som krävs

Aftonbladet har provat den nya löneförmånen

RELATIONER

Jobba heltid, hämta barn på dagis, handla och städa.

En ekvation som aldrig tycks gå ihop.

Om man inte har en egen butler vill säga.

Foto: Tommy Mardell

En stressad småbarnsmamma som jag har sällan någon tid för sig själv. Jobbet tar mycket tid och när man kommer hem är det om möjligt ännu stressigare. För att underlätta vardagen för sina anställda erbjuder allt fler företag hemhjälp som en löneförmån.

Jag tyckte att jag gjort mig förtjänt av lite hjälp under en dag och ringde upp företaget Homemaid i Uppsala som specialiserat sig på hemservice och barnpassning.

Redan dagen efter kommer Linda Laganovska hem till mig med städgrejorna i högsta hugg.

Ovan som jag är av att bli uppassad har jag hunnit plocka upp smutsiga underkläder från golvet och diska undan morgonens frukost.

Billigare med barn

Under dagen hinner hon veckostäda mitt hus, handla mat, hämta ett sofftyg på kemtvätten, köpa en blomma till svärmor som alltid ställer upp som barnvakt och hämta min tvååriga dotter på dagis.

För en privatperson kostar det 288 kronor i timmen att anlita företaget. Om man kombinerar veckostädningen med barnhämtning kallas det familjeservice och kostar då 250 kronor i timmen. Alla städartiklar ingår i priset.

– Jag tycker att det är jätteroligt och känner verkligen att jag behövs, säger Linda Laganovska, som jobbat på företaget i ett år.

Hon känner sig inte utnyttjad.

– Men en kund jag hade kunde klampa in med smutsiga skor på mitt nymoppade golv utan att se mig, och då kände jag mig som hans slav. Men de allra flesta kunderna är jättegulliga.

Marie-Louise Brundin, regionchef för Homemaid i Mälardalen, tycker att fler företag borde förstå hur viktigt det är att vara en attraktiv arbetsgivare.

Alla vill inte ha bil

– Det är inte alls säkert att tjänstebil är den löneförmån som flest anställda vill ha, säger hon.

När jag kommer hem är huset skinande rent. Kylskåpet är välfyllt och mina skjortor är strukna. Linda har till och med hunnit sätta på sofftyget på soffan.

För mig återstår bara att sjunka ned i soffan och njuta av att inte ha någonting att göra.

Carola Ålstig