”Kristin har lärt mig att arbeta i par”

De lever och jobbar ihop. Kristin Kaspersen Fahlén och Hans Fahlén är höstens hetaste par. Men hur får man kärleken och jobbet att gå ihop? Aftonbladet frågade tre kända par som lever och arbetar tillsammans.

1 av 3 | Foto: Andreas Lundberg
Hans Fahlén och Kristin Kaspersen Fahlén Hans ålder: 39. Kristins ålder: 33. Yrken: Programledare. Familj: Gifta sedan april i år. Kristin har en son: Filip, 6 år. Aktuella: Ska ha barn ihop och leder tillsammans TV 4:s ”Fortet” i höst.
RELATIONER

 De lockar miljoner tittare var för sig. Nu är de för första gången tillsammans både i och utanför tv-apparaterna.

Kristin och Hans Kaspersen-Fahlén är höstens hetaste programledarpar i nypremiären av ”Fortet”.

– Det känns bra, vi har lärt oss av varandra, säger de.

Det var när de gjorde programmet Station Åre för tio år sedan som de lärde känna varann. Då stod Hans bakom kameran. I april i år gifte de sig i Åre kyrka. De väntar barn tillsammans i februari nästa år. Och leder i höst för första gången ett program ihop.

För ett år sedan sa ni att ni inte skulle göra TV ihop, vad fick er att ändra er?

– Det var nog ganska ärligt, vi ville fokusera på något annat än att vi skulle arbeta tillsammans, men kanske lite ogenomtänkt, för vi hade inte fått någon konkret förfrågan. När vi väl fick den tänkte vi att hade vi inte varit ihop så skulle vi ha tackat ja. Det är ju vårt yrke. Så varför skulle vi inte kunna jobba tillsammans med det här? säger Hans.

– Förra året jobbade jag inte för TV4. Nu när vi jobbar på samma kanal blir det nästan oundvikligt att vi kommer att jobba ihop, säger Kristin.

Inför nypremiären har programmet bytt namn från ”Fångarna på fortet” till bara ”Fortet” och det är nu två lag som tävlar mot varandra – och om pengarna i skattkammaren.

Fortet kan verka nog så exotiskt. Men som inspelningsplats är det rena löpande band-fabriken. På sex dagar i början av augusti spelades tolv program in. För Hans och Kristin innebar det långa arbetsdagar med inspelning från åtta på morgonen till åtta på kvällen följt av en middag med nästa dags tävlande på kvällen.

Och folk slår sig. I alla fall om man ska tro tidningarna.

Inspelningen verkar vara någon slags blandning av snubbelkomedi och katastroffilm. Att vara gravid på fortet känns inte direkt optimalt. Var du extra försiktig?

– Det där är väldigt överdrivet. Och att vara gravid är ju ingen sjukdom direkt. Att springa upp- och nerför några trappor ser jag inte som något problem. Det gör jag ju hemma också. Men av försiktighetsskäl testade jag inte några celler, säger Kristin.

Att vara två programledare är inte helt okomplicerat och att dessutom vara ett kärlekspar förenklar väl knappast saken. Hur har ni resonerat kring vilka roller ni ska ha och vem som får ta mest plats?

– Det tycker jag inte alls är ett problem. Jag är van att ha jobbet i familjen ända sedan jag växte upp med mamma, säger Kristin.

– Det har varit ganska enkelt. Vi har samma uppgift, att guida var sitt lag. Där är våra arbetsuppgifter väldigt lika. När vi spånar bollar vi en massa idéer och sedan kommer vi överens om hur vi ska portionera det. Om Kristin kommer på en träffsäker poäng till exempel, då kan det lika gärna vara jag som tar hand om den. Vi har försökt att hitta balansen när det gäller utrymmet, säger Hans.

– Jag är ju rätt van vid att jobba i par, säger Kristin.

– Det är inte jag, medger Hans villigt. Jag är nog individualisten i det här förhållandet när det gäller jobbet. Jag har ju jobbat med När & fjärran där man får vara sin egen producent och sedan ensam med Camp Molloy och Farmen. På fortet har Kristin och jag några gemensamma leveranser och på slutet ska vi summera tillsammans. Det var ett par gånger när jag bara tog över.

– Jag började prata och vi skulle vara i tvåbild och då kliver Hans fram och ställer sig framför mig! skrattar Kristin.

– Ja, Kristin har lärt mig en del om att arbeta i par. Det funkar inte att ställa sig framför någon, eller att skrika ut ett skämt mitt i någon annans mening, konstaterar Hans.

Vad har Hans lärt dig, Kristin?

– Han har lärt mig att tänka i bilder. Att man ibland bara kan fortsätta att prata även om det blir fel för det är bara att klippa efteråt, säger Kristin.

Vem bestämmer om ni inte kan komma överens?

– Producenten, säger Kristin snabbt.

– Visst har vi haft diskussioner om vad som funkar och inte funkar men båda har haft förmågan att ge med sig och att testa den andras idéer, kompletterar Hans. Och det har inte varit något bråk om att det där var mitt skämt så det ska jag säga.

Vem peppar och vem deppar?

– Jag kan bli tvärtyst. Då ser jag ut som en ansiktsförlamning hela jag, säger Hans. Man kan bli rörig i skallen, speciellt om man tycker att man inte har presterat så bra. Då gick jag ut och drack en kopp kaffe för mig själv.

– Det handlar ju om vem som har behov av att bli peppad just då, säger Kristin. Ibland var det jag och ibland var det Hans och då frågade jag: Vill du ha sällskap eller vill du vara ifred? Det gäller att försöka lyssna in. Och så funkade det mellan oss på Fortet.

Kristin är en av våra allra mest rutinerade programledare, var du nervös för att arbeta med henne?

– Nej, absolut inte, säger Hans. Det skulle nog ha varit mer nervöst om jag skulle arbeta med någon som jag aldrig träffat förut. Nu visste jag Kristins tankar kring programmet. Det kändes tryggt.

Psykologer brukar säga att man ska lämna arbetet på jobbet men det låter som ni pratar mycket jobb hemma?

– Framför allt gjorde vi det innan vi var tillsammans, säger Kristin. Sedan tror jag att alla par har ett behov av att berätta om vad som hänt på jobbet när de kommer hem. Det sköna är att vi förstår vad den andra pratar om, kan lyssna och ta in det. Då släpper det fortare och du får tid för att prata om mycket annat.

Kända par som lever och jobbar ihop

Fördelar med att ha kärleken på jobbet

… och så nackdelarna

Anna Larsson