Låt inte släktbråk förstöra ditt liv

Experternas tips hjälper dig slippa Charlotte Nilssons bröllopsbesvär

Foto: Tommy Mardell
När Charlotte Nilsson gifte sig med sin Nicola Ingrosso gratulerades de av vänner och familj, men bara hennes familj. Hans familj valde att inte delta. Orsaken till bojkotten är oklar.
RELATIONER

En isvind drar in mitt i bröllops-yran – oförsonlig och anklagande.

Plötsligt finns inga ord som kan lösa konflikten. Och glädjen över en länge planerad familjehögtid förbyts i besvikelse, kanske rent av sorg.

– Låt aldrig släktbråken bli surdegar som ligger och pyr i åratal, varnar familjeexperter.

Då kan det gå som när sångerskan Charlotte Nilsson och hennes sambo Nicola Ingrosso rustade till bröllop för några veckor sedan. Brudgummens familj vägrade komma på den stora dagen.

Anledningen är oklar men representanter för familjen Ingrosso lät antyda att man inte sett Charlotte Nilssons utvik i tidningen Café med blida ögon.

Någon form av ouppklarat mellanhavande längre tillbaka i tiden nämndes också som orsak till festbojkotten.

Att en släkt demonstrerar sitt missnöje och gör utspel i samband med så speciella evenemang som bröllop eller begravningar är ovanligt – men inträffar emellanåt.

Inte huvudpersonen

– Normalt försöker de flesta människor tygla sina hatiska käns- lor när en högtid stundar, säger kyrkoherde Marie-Louise Hagberg i Skärstad församling utanför Jönköping.

Kyrkoherde Hagberg har tjänstgjort som officiant i både glädje och sorg men kan inte minnas någon släktfejd som exploderat lagom till intåget i kyrkan.

– Nej, vid betydelsefulla händelser inser man att någon annan än det egna jaget är dagens huvudperson. Brudparet, den avlidne eller barnet som ska döpas.

– Om det funnits misshälligheter vid mina förrättningar måste jag säga att de berörda uppträtt mycket diskret och inte ställt till något otrevligt.

Stark markering

– Generellt kan väl sägas att den som uteblir från bröllop eller begravning på grund av släktbråk gör en stark markering som övriga naturligtvis kan ta mycket illa vid sig av.

Vanlig orsak till oförsonlig hållning?

– Ofta handlar det om småttigheter om man ser det i ett större sammanhang, så visst önskar man att människor i sådana situationer skulle kunna träda ur sig själva och betrakta helheten. Den där lilla åsiktsskillnaden kanske inte är så mycket att bråka om. Jag kanske inte ska tänka så egoistiskt utan försöka förstå hur den andra släkten tänker.

Går oftast att lösa

Margareta Teke, familjerådgivare i Jönköpings kommun, konstaterar att släktfejder för det mesta går att bena upp.

– Grundhållningen hos de flesta är en respekt mellan både generationer och nya släkter som ska samsas kring olika familjeangelägenheter. Man försöker vara lyhörd och inte lägga sig i känsliga frågor som barnuppfostran, klädsel och uppträdande som kanske sticker ut.

– Men observera: det är inte ett måste att älska släkten. Så om man kommer helt till vägs ände i en konflikt kan enda lösningen vara att avstå kontakt.

Trätoämnen kan vara allt som berör i livet: religion, livsstil, barnuppfostran, obligatoriska söndagsmiddagar. Men allra vanligast är att de riktigt djupa konflikterna handlar om oförrätter i samband med arvsskiften.

Livslång bitterhet

– Därför är det så otroligt viktigt att man inte går ifrån den legala arvsordningen, manar advokat Susanne Malmström, med över 20 års erfarenhet av bland annat familjerätt.

– Den som känner sig förfördelad vid ett arv kan bära med sig en livslång bitterhet som går ut över kontakten med övriga i släkten.

Hur ska man se till att efterlevande inte hamnar i det sorgliga träsket?

– Genom öppenhet. Om man av någon anledning vill gå ifrån den legala arvsordningen ska man förklara för de berörda varför. De flesta respekterar att man får göra vad man vill med sin egendom – men berätta hur du tänkt.

Har du ett bra råd – inte juridiskt utan mänskligt?

– Jag brukar säga något i den här stilen: visst har du rätt att bli besviken – men tänk så mycket av glädje i livet du missar om du inte gräver ner stridsyxan.

Sju vanliga anledningar till familjebråk …

…och sju råd från experterna

Aftonbladet 10 augusti

Ebba von Essen

ARTIKELN HANDLAR OM