Tolerera inte att barnen vill ha behå

RELATIONER

Jag hör dem när jag är ute och handlar kläder. Tjejer i nio-tioårsåldern som erfaret diskuterar vilket trosmärke (string förstås) och vilken mascara som är bäst.

De har lite problem med att hitta tillräckligt små storlekar av den lilablommiga Nalle Puh-behån och stringtrosorna passar inte riktigt för än har inte klädföretagen börjat sälja dem i storlek 122/128.

Men det är nog bara en tidsfråga. Företagen tittar på efterfrågan när de bestämmer sitt sortiment. Vill konsumenterna ha string för barn så blir det så. Det handlar ju om pengar, om vad som säljer.

Jag undrar vad som har hänt när sjuåringar sminkar sig, bantar och använder push-up trots att det dröjer åtminstone fem år innan de har något som går att trycka upp.

Dessutom går de omkring med trådar i rumpan. Inget ont om string men det var trots allt ett plagg som hade med sex att göra från början. Det är definitivt inte gjort för så unga människor.

Sen så finns det alltid en viss nyfikenhet på vuxenlivet när man är liten. Det är självklart. Men när jag gick i trean var det ingen i min klass som hade stringtrosor och jag visste knappt vad en kajalpenna var förrän jag gick ut mellanstadiet. Allt kryper nedåt i åldrarna och frågan är: Hur lång tid dröjer det innan man kan köpa stringblöjor?

Eftersom samhället är så pass sexfixerat som det ändå är i dag, blir jag inte så väldigt förvånad över att det blivit så här. Bara chockad.

Att man har låtit det gå så långt.

Hur kan föräldrar låta sitt barn som just börjat tvåan använda stringtrosor? Min mamma är lärare och har berättat om diskussioner med mammor som blir lika upprörda som jag är, när deras döttrar vill köpa vuxenunderkläder. Men GÖR NÅGOT ÅT DET DÅ.

Ni kan få dem att låta bli. Inte genom att skrika och gnälla, för det vet väl varenda vuxen att ingen tar åt sig av det? Nej, förändring blir det bara när man kan förstå varandra, när du som förälder lyckas visa dig mogen och på allvar ta till dig av det dina barn säger. De är inga idioter.

Visst kan det vara så att föräldrar vill göra sina ungar till viljes för att de inte ska bli utstötta, det är ju viktigt att passa in och vara som alla andra i den åldern. Men prata med alla andra mammor och pappor och ta tag i det gemensamt.

Acceptera inte att era barn ser ut som en yngre kopia av Christina Aguilera med magtröja och stringen uppdragen så den syns ordentligt. Det är erat förbannade ansvar.

Linnea Pontvik