Hundratals kvinnor kidnappade och våldtagna i Irak

Människorättsorganisation slår larm

RELATIONER

BAGDAD (TT-AFP)

Flera än 400 irakiska kvinnor har kidnappats och våldtagits under de senaste fyra månaderna i Irak. Det rapporterade människorättsorganisationen Women's Freedom i Irak på söndagen.

Organisationen slår nu larm om att en veritabel explosion av våld mot kvinnor har skett sedan Saddam Hussein störtades från makten.

- Fler än 400 kvinnor har tvingats utstå den smärta och det lidande det innebär att bli kidnappad, våldtagen och i vissa fall såld, sade gruppens chef, Yanar Mohammed, till reportrar vid en demonstration i Bagdad.

Han beskrev också hur attackerna har skapat ett skräckinjagande klimat bland kvinnor - något som har lett till att många inte vågar lämna sina hem. I samma ögonblick som hon går utanför dörren blir hon omedelbart en måltavla för förnedring, sexuella övergrepp och kidnappningar, menade Mohammed.

Kritik mot USA

Organisationen har anklagat de amerikanska styrkorna för att de inte gör tillräckligt för att göra gatorna mer säkra.

''Vi kräver säkerhetsvakter och patruller på varje större gata och en larmcentral som är öppen dygnet runt, sju dagar i veckan. Vi kräver också hårda straff för sexförbrytare'', sade gruppen i ett uttalande riktat till den amerikanska administrationen i Irak.

På söndagen meddelade Internationella rödakorskommittén (ICRC) att man ska flytta personal från Bagdad efter ett dödligt attentat och flera hot, meddelade en talesman för organisationen på söndagen.

- Vi har fått flera varningar att vi är ett sannolikt mål och vi har beslutat, emot vår önskan, att ha kvar bara 50 utländska och 700 lokalanställda, sade taleskvinnan Nada Dumani.

Sedan tisdagens bombattentat har FN evakuerat 160 av sina 300 utländska anställda till Jordanien.

En irakisk säkerhetsvakt vid FN-högkvarteret i Bagdad hjälpte dem som utförde sprängdådet mot byggnaden i tisdags, uppgav den USA-styrda statliga irakiska tv-kanalen enligt AFP. 23 människor dödades, bland dem FN:s särskilda sändebud för Irak Sergio Vieira de Mello.

Det framgick inte av rapporteringen om vakten hade gripits.

FBI förhör vakter

En FN-källa uppgav att den federala amerikanska polisen FBI hade börjat förhöra FN-vakter.

I den för shiamuslimer heliga staden Najaf dödades fem människor under söndagen.

Tre av dem dödades vid ett mordförsök på storaiatollan Muhammad Said al-Hakim. Storaiatollan skadades lindrigt, medan två av hans livvakter och hans chaufför dödades. Ytterligare minst nio människor skadades vid attentatet, uppgav representanter för Högsta rådet för den islamiska revolutionen i Irak (Sciri).

Muhammad Said al-Hakim har nära anknytning till Sciri, en av Iraks största organisationer för shiamuslimer, som är representerade i interimsregeringen och har anklagats för att samarbeta med USA.

Företrädare för gruppen sade i tv-kanalen al-Arabiyya att Sciri var målet för attentatet mot storaiatollan, skrev Reuters.

Två irakier dödades även i en explosion knappt en kilometer söder om Imam Ali-moskén i Najaf, enligt den amerikanska militären.

TT-AFP