”Titta, han gör precis som jag vill”

Är du också ett kontrollfreak? Så lär du dig att släppa taget

Foto: Birgit Klemt, Håkan Elmqvist
Livet går aldrig att helt kontrollera. 10 000-tals svenskar försöker ändå. Är du en av dem, kanske?
RELATIONER

De har total koll på räkningarna.

CD-samlingen i pedantisk ordning.

Och driver ofta omgivningen till vansinne.

I grunden är en kontrollmänniska osäker, menar psykologen Ulf Åkerström.

Carina Lundbäck kan inte slappna av. Hon måste ha koll - på allt.Michel är perfektionist:

Han är verksam vid Sandahl Partners i Stockholm. Han kommer ofta i kontakt med människor som ständigt måste kontrollera sig själva och andra.

- De tenderar att överskatta sin egen betydelse. Det de i grunden försöker kontrollera är livet, men livet i sig är okontrollerbart.

Kvinnor bör se upp

Den som tidigt i livet fått lära sig att det är viktigt att ha kontroll kommer sannolikt att präg-las av det även som vuxen. Man kan också råka in i ett kontrollbeteende på grund av den aktuella livssituationen.

- Man kan ha skaffat sig en roll - frivilligt eller ofrivilligt - att vara den som alltid tar hand om och styr upp saker i familjen, på jobbet eller bland vännerna. En roll som lätt kan bli självgenererande efter ett tag om man inte ser upp. Stress kan öka behovet av kontroll, säger Ulf Åkerström.

Kvinnor har generellt sett ett större kontrollbehov än män, tror han. Det ligger fortfarande i kvinnorollen att hålla koll på det mesta som rör hemmet, barnen och de sociala kontakterna.

- Som kvinna bör man nog vara lite på sin vakt, säger han.

Är det enbart dåligt att vilja ha kontroll i livet?

- Nej. Många framgångsrika människor, som artister, näringslivsmän och politiker, är typiska kontrollmänniskor. Om man lägger ner mycket energi på att hålla koll får man bra koll helt enkelt. Det är när man själv tyc-ker att kontrollbehovet känns besvärligt eller när ens omgivning störs av det som det blir ett problem, säger Ulf Åkerström.

Det bästa är att hitta en balans mellan kaos och ordning, betonar han.

Carina Lundbäck, 28, är sällan nöjd med det hon gör. Behovet att kontrollera sig själv och andra har alltid funnits där. Men när hon blev sambo stötte hon på motstånd.

- Det var mycket lättare att ha kontroll över sitt liv när man var singel och student. Min man har sin egen syn på hur saker ska göras och på jobbet är det många som ska vara med och bestämma, säger Carina Lundbäck.

Har svårt att lita på andra

Hon och maken har nyligen köpt ett hus och skaffat höns.

- Jag är på min man ganska ofta, särskilt när det gäller djuren och trädgården. Jag frågar alltid om han gett hönsen mat och i så fall vad och hur mycket.

Hon har svårt att lita på att andra gör saker ordentligt och blir lätt irriterad när det inte blir som hon tänkt sig. När hon umgås med sina vänner försöker hon dämpa sitt kontrolbehov.

- Jag vet att jag måste lära mig att inse att andra kan ta eget ansvar. Drömmen är att kunna säga att saker är "bra" utan att lägga till ett "men" efteråt.

6 skäl att släppa på kontrollen

Läs också

Nneka Amu