”Obetalda räkningar gör mig stressad”

RELATIONER

Marie Ekman, 23, kommer alltid till jobbet en timme tidigare än alla andra. I hemmet är allting skinande rent och hon glömmer aldrig bort en födelsedag.

- Jag trivs inte om jag inte har full koll på läget, säger hon.

Foto: Alf Lindbergh
Marie måste ligga steget före.

Marie måste ligga steget före:

Bara tanken på att försova sig får henne att rysa. Marie Ekman jobbar skift på ett stålverk och oavsett om hon börjar klockan sex på morgonen eller klockan tio på kvällen är hon där en timme tidigare. Hon kollar utrustningen, sätter på kaffe, hälsar på alla och kollar upp vad som hänt under tiden hon varit borta.

Osäker utan plan

Hon är enligt henne själv "proffs på att hantera kaos".

- Jag trivs inte om jag inte har full koll på läget. Det måste finnas en plan för allt jag gör annars känner jag mig stressad och osäker och blir på dåligt humör.

- Jag älskar att planera och fundera ut hur jag kan utföra saker så effektivt som möjligt.

Hennes behov av kontroll dyker upp i alla möjliga sammanhang. Att stå och vänta på en försenad kompis gör henne frustrerad.

- Tider är till för att passas. Själv står jag alltid vid hållplatsen tjugo minuter innan bussen ska gå.

Svårt att koppla av

Även hemma har hon svårt att koppla av. Det finns alltid skivor som ska ställas in i cd-skåpet, en diskbänk som ska torkas av eller en inköpslista som ska kompletteras. Räkningar betalas den tjugonde varje månad.

- Att ha obetalda räkningar liggande i en låda gör mig stressad, säger Marie Ekman.

Hon skulle aldrig få för sig att bjuda hem folk utan att ha städat lägenheten grundligt. Skulle någon kompis ringa och bjuda in sig själv med kort varsel händer det att hon säger att hon är upptagen - såvida hon inte just städat vill säga. Ibland blir hon trött på sig själv och önskar att hon kunde vara lite mer "spontan, vild och impulsiv"

- Det är lätt att säga att man ska ändra sig, men hemskt svårt att göra det.

Läs också

ARTIKELN HANDLAR OM