”Harrison är sexig, cool och attraktiv”

Skådespelerskan Lena Olin är hetare än någonsin. Nominerad till en Emmy för rollen i ”Alias” och aktuell i filmen ”Hollywood homicide” mot Harrison Ford. Den svenska stjärnan lyser klart - men Sverige får vänta.

1 av 3 | Foto: AP
Lena Olin tyckte att det var enkelt och roligt att spela in sexscenerna mot Harrison Ford. "Han är inte alls så tråkig som ryktet säger".
RELATIONER

Lena Olin är nominerad till en Emmy för sin insats i spionthrillern ”Alias”, tv-serien som rönt stora framgångar i USA och som börjar visas i TV4 den första september. Under året har Lena Olin varit kontrakterad för en av huvudrollerna i serien och arbetet har inneburit en flygresa på sex timmar varje gång från östkusten till drömfabriken Hollywood. Jobbet har gett henne en exponering i USA och Storbritannien som hon inte kunnat drömma om. Trots Emmynomineringen överväger hon att hoppa av succéprogrammet efter bara sexton inspelade avsnitt för hennes kalender är fullbokad.

- Jag har några andra projekt som jag gärna skulle vilja göra, det är svårt att hinna med dem om jag samtidigt spelar in ”Alias”. Jag förlorade nästan ”Hollywood homicide” på grund av tv-serien. Det finns fler saker jag vill göra. Jag har inte bestämt mig än, säger hon hemlighetsfullt och rättar till håret.

Till 90 procent verkar dock beslutet vara fattat.

- Resorna är väldigt jobbiga. Jag har svårt att vara borta från min familj, säger hon.

Kanske minskar ambitionen med tanke på situationen. Lasse Hallström, som just varit i Kanada och filmat ”Ett ofärdigt liv” med Jennifer Lopez, Morgan Freeman och Robert Redford, är en av Hollywoods bäst betalda regissörer just nu.

Lena Olin torde således inte behöva jobba för att familjen ska gå runt.

- Vi har det så bra, säger hon.

Det gör att hon slits mellan arbete och fritid.

- Familjen är mycket viktig för mig. Jag älskar att jobba, men både Lasse och jag är väldigt glada när vi inte arbetar. Vi brukar undra varför vi inte blir nervösa över det, varför vi är lyckliga när vi sitter på golfbanan och käkar lunch.

Få av Lena Olins Hollywoodkollegor skulle erkänna något liknande.

De flesta är livrädda för att inte få några nya uppdrag och ser varje ny rynka som en förklaring till den sinande strömmen av rollerbjudanden.

Lena Olin säger att hon inte känner av det problemet.

- När ska det ta slut? frågar hon och skrattar.

- Rollerna förändras. Jag spelar oftare mamma nu, säger hon och syftar på rollen i "Alias" där hon spelar den hårdnackade spionmamman Irina Derevko.

Skulle du kunna tänka dig ett ansiktslyft?

- Det löser ingenting. Det förstör möjligheterna att åldras. Lasse brukar säga att den som är 50 och opererar sig för att inte se ut som 50 ändå inte kan få rollen som 25-åring. Samtidigt har operationen förstört chansen att få spela en intressant, äldre kvinna.

Ändå är det få kvinnor på vita duken som får vara sexiga efter 40. Det är nästan bara du och Rene Russo.

- Jag förstår inte varför vi har klarat oss. Det borde ta slut. Det är nu man ska bli möbel.

I actionkomedin ”Hollywood homicide” spelar hon flickvän till Harrison Fords dubbelarbetande rollfigur, en detektiv och fastighetsmäklare som på en och samma gång utreder ett rappmord och försöker sälja en lyxvilla.

I scenerna med Harrison Ford är hon så långt från någon antikvitet man kan komma.

Kläderna kastas och dom kastar sig över varandra.

En amerikansk recensent skrev att Lena Olin lyckas med konststycket att få Harrison att se både sexig och lekfull ut.

- Harrison var med på hela grejen. Han är så säker i sin roll, inte alls så tråkig som ryktet säger.

Berätta om inspelningen av kärleksscenen?

- I vissa manus beskrivs varenda detalj. Här stod det bara "Hon besöker honom. De älskar". Vi ville förvandla det till något passionerat, sexigt och roligt. Vi jobbade hårt på det. Vi använde de prylar vi hade med oss. Scarfen som binds för ögonen var min egen.

Det är vanligt att blyga skådespelerskor kallar in body-doubles för nakenscenerna. Var det något du funderade på?

- Absolut inte. Det skulle jag aldrig göra - om inte regissören insisterade förstås.

Var du förvånad när du läste manuset första gången och den sexuella hettan kom från den äldre personen, inte hunken Josh Hartnett?

- Jag tycker att det är härligt att Harrison är med en kvinna i sin egen ålder, även om jag är mycket yngre än han. Många män tror att de ser yngre ut om de är med 20-åringar. Men det får dem bara att se gamla ut. Det här gör Harrison sexig och cool och attraktiv. Han blir allt det för att förhållandet är passande.

Förstår du varför Hollywood är så besatt av ungdom?

- Jag vet inte om det är Hollywood. Av förståeliga skäl är filmbolagen oroliga. De lägger ut stora pengar och vill få igen dem. Men jag tror inte att publiken och filmskaparna är lika åldersbesatta.

Lena Olin

”Jag saknar enkelheten i Sverige”

Magnus Sundholm, Agneta Elmegård