Ingen porrfilm på landstingshotell

Konferenser och tjänsteresor förläggs till hotell som inte visar porrfilm.

RELATIONER

ESKILSTUNA (TT)

Landstinget Sörmland blir först i landet med att konferenser och tjänsteresor ska förläggas till hotell som inte visar porrfilm. På måndagen fattar landstingsstyrelsen beslut om en sådan policy.

– Jag är lite stolt. Det är hedrande att landstinget fattar det här beslutet och att det blir först i landet. Frågan är väckt på många håll, men utan beslut ännu, säger kristdemokraten Marie-Louise Forslund till Eskilstuna-Kuriren.

Hennes motion ligger bakom utredningen som på måndag klubbas i landstingsstyrelsen. Frågan väcktes när Riksorganisationen för kvinnojourer och tjejjourer i Sverige (Roks) presenterade en lista på hotell som inte har porrfilm i sitt betalutbud. Enligt Roks finns det i dag blott 200 helt porrfilmsfria hotell.

– Men det håller på att bli bättre. Sedan listan kom ut har flera hotell kontaktat Roks och berättat att de tagit bort porrfilmskanalerna. Företag och fackliga organisationer hör av sig och vill veta var de porrfilmsfria hotellen finns, säger Marie-Louise Forslund Mustaniemi.

Landstingsstyrelsen i Sörmland konstaterar att pornografi är förnedrande, särskilt för kvinnor. Genom att landstingen är stora kunder har de därför goda möjligheter att minska utbudet av porr på hotell och konferensanläggningar, anser styrelsen.

TT