Passar jag i det här?

Snart kommer provrummet som ger dig smakråd

RELATIONER

Snart kan du fråga provhytten om du passar i kläderna. Ett brittiskt företag har skapat ett system med digitala kameror som läser av hur du ser ut – och sedan ger dig smakråd.

Foto: Sara Ringström
Är jag snygg i det här? Det nya digitala provrummet registerar dina mått, och berättar sedan om du passar i kläderna.

Qinetiq Systems har konstruerat det nya provhyttssystemet, som använder sig av digitala 3D-kameror som inte bara tar bilder utan även registrerar dina mått, skriver Computer Sweden. Kamerorna kan registrera över 1 000 mätpunkter på ett objekt.

Tanken är att sex kameror ska placeras i hytten. Uppgifterna de registrerar om din kropp skickas till ett system som matchar olika stilar med olika kroppstyper. Enligt tillverkaren ska systemet också kunna ge råd om vilka kläder som passar och vilka som inte gör det.

Billigt

Idén kom när företaget arbetade med att utveckla militära mätsystem för vapen. Förhandlingar pågår redan med affärskedjor som säljer kläder. Fördelen med systemet är att det är billigt, kamerorna kostar under 500 kronor styck. De system som gör liknande saker i dag kostar hundratusentals kronor och kan inte läsa av objekt över en viss storlek..

Jenny Lindblom