Skomodet kan göra dig invalid

Läkare varnar: En av fem kvinnor riskerar få deformerade fötter av stilettklackar och spetsiga skor

RELATIONER

Modetidningarna har börjat visa höstens mode och det är stövlar med höga klackar och spetsiga tår som gäller. Men i år kanske det är dags att gå emot strömmen, och köpa fotriktiga skor. Skomodet kan nämligen vara farligt för dina fötter, varnar dansk expert.

Foto: AP
Mariah Carey har alltid minst 10 centimeter höga klackar.

Problemet är att många skor är designade efter den senaste modetrenden istället för att passa fotens naturliga form. Går man ofta i höga klackar eller spetsiga skor kan det i längden leda till allvarliga skador. Den onaturliga belastningen gör att fötterna till slut riskerar att bli deformerade, och det ger svåra smärtor och problem att gå. Enligt den danska läkaren Finn Bojsen-Möller riskerar var femte kvinna att få så allvarliga skador att det hindrar dem att göra vardagliga saker som att ta promenader.

– Ständiga smärtor i fötterna är ett av problemen vi ser hos folk som gått mycket i ofotriktiga skor. Ett annat är tår som har pressats ihop ovanpå varandra och fastnat, vilket gör det svårt att gå. Med tiden kommer det knölar på tårna och till slut kan det gå så långt att man endast står ut med mjuka tofflor, säger han till Berlingske Tidendes nättidning.

Är skadan redan skedd kan man operera och räta ut tårna igen. Men det finns ingen garanti för att fötterna någonsin återfår sin gamla form.

Plats för tårna

Foten mår allra bästa av att vara helt utan skor eller i en mycket enkel öppen sandal. Här i Norden är det av naturliga skäl omöjligt, åtminstone under vintern. Enligt experten är det bästa alternativet skor som är mjuka och formade efter fötterna. Asfalt, betong och andra hårda material förvärrar belastningen på fötterna.

– På lördagskvällen är det helt okej att ha högklackat. Men det är till vardags som det är nödvändigt att tänka om, om man vill minska risken för problem senare i livet. Några centimeters klack kan funka, men skon ska vara formad så att tårna får gott om plats, och ge stöd till foten, säger Finn Bojsen-Möller.

Är du i riskzonen?

– tolka fotens varningssignaler

Läs också

Jenny Lindblom