”Det är synd att Nicole Kidman är så oattraktiv”

1 av 3 | Foto: UIP
2001 Renée gick upp 14 kilo inför rollen som Bridget Jones i filmen ”Bridget Jones dagbok”.
RELATIONER

Vad tänder du på?

– Jag inspireras av ett rent hjärta. Jag gillar någon som är sund nog i sin eget kroppssystem. Såna som är klara över vad som gör dem glada så att de inte behöver ljuga. En man som inte låtsas vara en person för att han tror att det är så jag vill att han ska vara. Som är trygg i vad andra personer anser är deras tillkortakommanden. Som bara är sig själv.

– Jag inspireras av folk som känner att de har nåt att ge, som har passion. Jag attraheras av vänlighet, ovillkorlig vänlighet. Tankfullhet.

Utseende?

– Neeeej! Jag bryr mig inte om hår eller ansikten, inget sånt. Jag bryr mig inte om klumpighet eller dåliga kläder eller inga pengar. Jag bryr mig inte! Jag bryr mig inte om han snubblar och faller eller säger någonting dumt eller inte är kvick på en sekund. Jag bryr mig inte!

Var du förlovad med Jim Carrey?

– Nej, vi var aldrig förlovade. Men tidningarna beskrev ringen – som inte existerade – och de skrev en massa som var falskt. Jag menar, vi var tillsammans i mindre än ett år och halva den tiden var jag i England. Ändå fick förhållandet så mycket uppmärksamhet för att vi var kända.

– Vad jag tänker säga om Jim är att han är mycket, mycket talangfull. Men jag har haft mycket längre förhållanden som haft en större effekt på mitt liv.

George Clooney säger att ni bara är vänner och att du är en för skör blomma för filmbranschen, så han beskyddar dig.

– Han är underbar, och det är sant, han beskyddar mig. Jag känner verkligen hans stöd hela tiden. Jag känner mig säker av att veta att han finns någonstans därute i världen. Han gör alltid det rätta, vet du. Gud, jag bara avgudar honom.

Hur är det att vara stjärna?

– Saker kommer för lätt till mig. Som vänlighet. Jag vill förtjäna vänligheten folk visar mig. Jag skulle kunna vara förfärlig, du vet? Jag skulle kunna vara totalt ovärdig någons vänlighet, eller deras respekt. Men jag får den i alla fall eftersom jag är berömd. Jag saknar det. Jag vill förtjäna det.

Hur är det med vikten?

– Jag måste se upp åt båda hållen. När jag är väldigt upptagen inser jag att ”oj, jag har bara druckit en kopp kaffe i dag”. Och jag sitter inte mycket. Det finns inte så mycket tid att sitta ner med en tallrik framför mig. Det har varit mycket på sistone. Men det kommer en tid.

Hur var det att äta upp dig för att bli Bridget?

– Först skrattade jag bara åt innehållet i mitt kylskåp. Det var helt fullproppat med all den här feta maten. Men vad jag verkligen bad om i England var att få friterad kyckling, och potatismos och lite kakor (sydstatsmajsbröd). Sånt har de inte där borta.

Och nu äter du upp dig igen för ”Bridget II”.

– Självklart går jag upp i vikt igen. Bridget är den hon är, tyngre än jag normalt är. Hon är den karaktär jag ska spela.

– Sanningen är att Bridget Jones ser bra ut, tycker jag. Jag var yppig för första gången i mitt liv.

– Äntligen fick jag en anledning att handla bh, ta på en fin blus och fylla ut den. Vad är det för fel med det?

Jag vet inte.

– När jag gick tillbaka till mitt vanliga liv, att leva hälsosamt, springa – då återvände kroppen till det den var, mer eller mindre.

Du springer mycket. Är det för att hålla kroppen i trim?

– Ja, jag är en stor löpare. Men jag springer inte så mycket för mitt fysiska välbefinnande, även om det är en bra sidoeffekt. Jag gör det för att behålla mitt förstånd. Att springa lugnar mig.

Hur kändes det när Nicole fick en Oscar och inte du?

– Jag kände verkligen att alla kvinnorna där var mina väninnor, och jag älskar verkligen Nicole. Vi hade roligt när vi jobbade i fryskalla Rumänien ihop. Hon är så snäll, och när hon skrattar är det det underbaraste i världen eftersom hon blir som en liten flicka.

– Det är bara synd att hon är så oattraktiv? Fniss.

Här är Renées dunderdiet

Fredrik Virtanen