Trosa med inbyggd hudkräm stoppas

RELATIONER

Underklädesjätten Triumph backar efter kritiken - nu stoppas kollektionen med inbyggd hudkräm.

- Det var en säsongsvara som ändå skulle ha stoppats, säger

Sofia Yngve, Triumphs svenska presstalesman.

Foto: JOHAN SOLUM
Nu stoppas underkläderna med inbyggd hudkräm som kan orsaka allergi.

Underkläderna med inbyggd aloe vera-kräm började säljas i de svenska butikerna i våras. Kollektionen - bh, trosor och linne - såldes under parollen att den gav en bonus i form av krämen som frigörs av kroppens värme.

Kan ge allergi

Danska Förbrugerrådet reagerade starkt på aloe vera-innehållet och krävde att tillverkaren skulle bevisa produktens säkerhet efter långvarig användning så nära kroppens slemhinnor.

Carola Lidén, professor i yrkes- och miljödermatologi, varnade i Aftonbladet för aloe vera som ett känt allergiframkallande ämne.

- Flera publikationer har visat att aloe vera kan ge kontaktallergi och eksem. Den som vill smörja in kroppen kan göra det medvetet i stället för att kläder ska göra smygbehandlingen, sa professorn.

"Inga problem"

På Triumph underströk man att krämen försvann ur plagget efter 10-15 tvättar. Och trots att tillverkaren nu själv valt att låta underkläderna utgå vidhåller man att de är ofarliga.

- Förbrugerrådet i Danmark tyckte inte att varorna var tillräckligt väl märkta men kollektionen var en säsongsvara som var tänkt att utgå i vilket fall som helst. Det har inte varit några som helst problem med produkterna, säger Sofia Yngve på Triumph.

Britt Peruzzi