Gudrun Schyman: Det skrevs bara om mina ben

RELATIONER
Foto: Jan Danielsson
Gudrun Schyman Ålder: 55 Då: Partiledare för vänsterpartiet 1993-2003. Nu: Riksdagsledamot (v).

 H on var Sveriges första riktiga kvinnliga partiledare. I januari i år avgick Gudrun Schyman motvilligt efter den så kallade skatteaffären.

– Kravet i dag på kvinnor som ska platsa är i princip att de ska konvertera till män. Vi som inte vill göra det utmanar och blir också behandlade därefter, säger hon.

– Mannen är normen, den riktiga människan. Kvinnor har nästan alltid hand om mjuka frågor som vården, jämställdhet, kultur. Det innebär att kvinnorna inte sitter med i de centrala grupper som formulerar problemen.

Tycker du att du behandlades annorlunda för att du är kvinna?

– Ja, paradexemplet är när jag blev utnämnd till partiledare och den största morgontidningen publicerade en bild på mina ben och högklackade skor. Man nämnde inte ett ord om mitt tal. Det skrevs bara om mina ben och ”oj, hur ska det gå med en ensamstående mamma som partiledare. Har du inte dåligt samvete för barnen?”

Vilka är fördelarna?

– Man skiljer ut sig. Jag fick mycket mer uppmärksamhet på grund av att jag var den enda kvinnliga partiledaren. Men fördelarna är småttiga i förhållande till de katastrofer det för med sig.

Behandlas kvinnliga politiker annorlunda?

Läs om Gudrun Schyman, Mona Sahlin, Britta Lejon och Ylva Johansson. Alla klev högt – och föll i maktens trappor.