Är din partner en sms- flörtare?

Så avslöjar du den nya otroheten

Foto: Katrin Jakobsen
Sms-flörtaren får en kick av det lite farliga. Samtidigt kan han eller hon intala sig att det är oskyldigt.
RELATIONER

Mobilen piper.

Igen.

Din partner reser sig hastigt från soffan, och kollar sitt meddelande ute i hallen.

Är du tillsammans med en sms-flörtare?

Foto: Katrin Jakobsen

Tvättkorgen svämmar över. Leksaker överallt. Blöjorna är slut. Affären stängd. Och sjuåringen har maginfluensa.

Piiiiip, piiiiiip "

"Önskar att du vore här. Längtar efter att se dig, du vackraste bland vackra."

För några sekunder förvandlas din partner från den slitna småbarnsföräldern till en attraktiv, spännande flört. Känner sig bekräftad. Sedd. Uppvaktad.

Mobilen med överallt

Själv har du ingen aning om vad som pågår. Det enda du möjligen har reagerat på är att din partner plötsligt har mobilen med sig överallt. Den har nästan blivit som en tredje person. Ständigt piper den, ständigt kräver den uppmärksamhet.

Men din partner blir aldrig irriterad. Tvärtom.

- Själva smygandet har en lust i sig, just att röra sig i gränslandet. Det är lite farligt och kittlar, samtidigt som man kan intala sig själv att det är oskyldigt. Man är ju inte otrogen, säger familjerådgivaren Annika Schram.

Att vara fysiskt trogen sin partner, men ändå få in den extra erotiska spänningen i sitt liv " det är vad den handlar om - den nya otroheten via sms.

Plötsligt har din partner en jargong med en kollega, krogflört eller gamla ex som han eller hon aldrig skulle ha haft i verkliga livet. Gränserna för vad som sägs i sms:en tänjs. Tills gränserna inte längre existerar.

Kanske förvånar din partner till och med sig själv över hur avancerade meddelandena är.

Men när man slipper möta den andras blick blir man inte lika lätt generad. Eller känner sig skamsen.

- Eftersom du slipper bli betraktad av den andra personen känner du dig fri på ett helt annat sätt. Den andra ser inte om du rodnar eller verkar besvärad, säger Annika Schram.

Flörten kan vara bra

Detta till skillnad från verkliga livet där vi hela tiden läser av varandra när vi pratar. Och reglerar varandra. Den självsaneringen går förlorad i sms:et och mejlet.

Men kan det inte finnas något bra med den här typen av flörtar?

- Om ett par lever ihop enbart för barnens skull och har övergått till att känna vänskap för varandra kanske en sådan här flört kan räcka som stimulans utifrån. I det läget behöver det inte vara dåligt. Då kanske det tvärtom räddar äktenskapet, säger Björn Lagerbäck, legitimerad psykolog.

Men det är klart att det alltid finns en risk i att inleda en sms-flört.

- Du kan starta något som du sedan inte kan ta ansvar för. Det kanske drar iväg i en riktning som du inte tänkt dig. Eller så får det dig att inse vilken känslomässig fattigdom du lever i.

Läs också:

Är det otrohet ? – avgör själv

Vad leder sms-flörten till?

Sofia Wadensjö Karén

ARTIKELN HANDLAR OM