Färger i fokus på modeveckan i New York

Foto: AP, Reuters
Påfågel på Baby Phat, cayenne hos Badgley Mischk och sand hos Calvin Klein.
RELATIONER

Rosa är inte bara rosa, det är rodnad eller pion. Och varför ska beige vara beige när det kan vara sand eller champagne? När de stora amerikanska modeskaparna visar vårmodet för 2004 i New York är färgerna i fokus. Och det är inte bara nyanserna som är viktiga. Minst lika mycket tid läggs på att välja ut passande namn, inspirerade av allt från gamla filmer, Rivieran och victorianska underkläder till minnen från barndomen.

Foto: AP
De trendiga stjärnornas favorit Marc Jacobs kombinerade 70-talsinfluenser med moderna material.

På Anne Kleins visning i går hade färgen brun förvandlats till bark, vitt var moln och rosa floxblomma. Hos Bill Blass hade färgen grå döpts till pärla, beige var champagne och grönt var sjöskum.

Men en ny modesäsong behöver inte nödvändigtvis innebära att man använder helt nya färger. Istället handlar det ofta mer om subtila nyansförändringar och ovanliga kombinationer. Ett exempel är designern Carolina Herrera som kombinerade typiska höstfärger som svart, vitt och sienna (mörk orange-brun) med citron (gult) och cayenne (pepprigt rosa), skriver Reuters.

Marc Jacobs trendigast

Favoriten bland trendmänniskorna och de coolaste kändisarna är Marc Jacobs. På hans visning var det så mycket folk att stämningen påminde mer om en fotbollstadium i Buenos Aires än en catwalk på Manhattan, skriver Fashion Wire Daily.

Oscarsnominerade, rockstjärnor, supermodeller och arvtagare fick slåss om de bästa platserna. Paris Hilton, Hilary Swank , Puff Daddy, Sofia Coppola, Sissy Spacek, Heidi Klum och Kelly Klein var några av dem som var där.

Själva visningen var en lyckad mix av historiska referenser och sexig kvinnlighet. Det glada 20-talet blandat med 70-talets San Fransisco blev modernt med ovanliga material.

Bildextra

Läs mer

Jenny Lindblom