Kvinnor shoppar bättre än män

Efter 72 minuter ger mannen upp

Foto: MARCO GUSTAVSSON
slår till direkt Mannen vet vad han vill ha, går till rätt butik och slår till direkt. Å andra sidan betalade han enligt undersökningen i snitt tio procent mer än kvinnan.
RELATIONER

LONDON

Nu är det vetenskapligt bevisat.

Män klarar inte att shoppa lika länge som kvinnor.

Efter exakt 72 minuter i butiker är mannens smärtgräns nådd.

Det finns många schablonbilder av manligt och kvinnligt beteende. En är den av mannen som suckar uppgivet medan hans kvinna står med högvis av plagg i provhytten.

Men den bilden verkar stämma med verkligheten. Det visar en ny brittisk undersökning. Forskare vid Exeters universitet har under en lång tid följt 2 000 kvinnor och män och deras shoppingmönster.

- För många par kan en shoppingrunda sluta i katastrof, säger psykologen Tim Denison som lett undersökningen.

Shopparna fick skriva dagbok och de utrustades med hjärtmonitorer för att se hur deras stressnivå påverkades.

Dåligt humör

Undersökningen visar att män orkar shoppa 72 minuter i sträck innan de ger upp och blir stressade och på dåligt humör. Kvinnor kan köra på i 28 minuter till innan de vill ta en paus.

Det skiljer inte bara i uthållighet, utan även i shoppingmönster. Männen var mer "jägare", medan kvinnorna var "samlare".

Vet vad han vill ha

70 procent av männen visste vad de ville ha, gick till ställen som hade den varan och köpte den direkt. 80 procent av kvinnorna ville däremot gå mellan olika butiker, fundera och jämföra varor och priser.

Kvinnorna såg shoppingrundan som ett nöje i sig, medan en majoritet av männen såg den som en uppgift att klara av.

- Männens shoppande kan verka mer effektivt, men de betalade i snitt 10 procent mer än kvinnorna, säger Tim Denison till Daily Mail.

MÄN...

KVINNOR...

Jennifer Wegerup

ARTIKELN HANDLAR OM