”Jag har aldrig mått så bra i hela mitt liv”

Foto: Stefan Mattsson
RELATIONER

– Jag reflekterade inte över det då, men nu kan jag tänka: Vad var det som drev mig? Det var bara så självklart, att här skulle jag inte bo, utan jag skulle syssla med musik och teater och det fanns inte i Karlskrona.

– Jag blev otroligt sedd, de satte mig på bordet och sa: Se så fint hon sjunger. Sen växte jag ju upp under 70-talet när folk började få det bättre, jag fick till exempel ett piano, det fick inte mina syskon.

Vad har hänt med din sång nu då?

– Jo, jag sjunger. Jag har varit med i ”Så ska det låta” två gånger och folk blir lika förvånade varje gång. Jag sjunger också på mina företagsjobb. Ursprungligen hade jag ju tänkt bli operasångerska, tills jag fick rollen i ”Mulliga vitaminer”, sen har det varit humor för hela slanten. Det var också ett medvetet val, för jag har ingen stor operaröst.

Sedan Mi fick Max och blev ensamstående mamma har hon blivit mer medveten om diskriminering av kvinnor. Hon irriterar sig på att inte underhållsbidraget höjts på tio år, och att så mycket skuld läggs på ensamstående mammor.

– Man läser ofta att barn till ensamstående mammor blir mer kriminellt belastade. Jaha, ska han bli kriminell nu? kan jag tänka. Med sitt förnuft vet man att det inte är så. Man kan ju också tänka sig att det inte beror på de ensamma mammorna som är hemma varenda kväll och tittar på Bolibompa, utan på de icke ansvarstagande papporna.

Mi ruskar på huvudet och säger att det tyvärr inte är förrän det blir kännbart som man reagerar på orättvisor. Sen hon fick barn tycker hon också att hon har blivit mer ödmjuk och mer empatisk.

– Lever man nära ett barn så är man i nuet. Självklart blir man mer sårbar, men jag har blivit stark också. Nu har jag skaffat mig mer integritet och så har jag lärt mig säga nej.

– Eftersom jag är med Max hundra procent så måste jag räcka till. Det går inte att vara så spontan, och han vaknar kvart över fem på morgnarna.

Jag har hört att du mådde väldigt dåligt fysiskt under en period, och tappade i vikt?

– Jag har många tjejkompisar som har gått ner i samband med graviditet och amning, och det gjorde jag med. Det är faktiskt ett problem, jag kan inte ha ett plagg i min garderob för allt är för stort. Och till skillnad från när folk går upp i vikt så tycker sig alla ha rätt att kommentera när någon har gått ner. Jag kan få höra från folk som jag inte känner: Gud vad du är mager, äter du ingenting? Eller: Fy, vad smal du har blivit, ditt äckel.

Du ser ut att må bra, tycker jag.

– Jag har aldrig mått så bra i hela mitt liv! Jag trivs jättebra med att vara mamma. Max gör mig så gott.

Hur har din inställning till kärlek förändrats?

– Man skulle kunna tro att jag är bränd och rädd, men nej. Jag är en obotlig romantiker. Jag tror på kärleken och livet.

Själv har Mi inte varit ensamstående nästan någonting i sitt liv. Hon har haft tre långa relationer som följt tätt till nu för ett år sen.

Är det skönt att vara ensam?

– Skönt och skönt. Max tar nästan all min tid och sedan har jag jobbat. Jag hade en sommarromans, men den utvecklades till varm vänskap istället. Jag ser inte mig själv som ensamstående resten av livet.

Åsa Mattsson