Rädda Amina

Aftonbladet och Amnesty startar nytt upprop

RELATIONER

31-åriga Amina Lawal fick barn när hon var frånskild. Därför ska hon stenas till döds - på torsdag kommer den nya domen. Miljontals människor runt om i världen har protesterat, enligt Amnesty.

Foto: AP
31-åriga Amina Lawal fick barn när hon var frånskild. Därför ska hon stenas till döds - på torsdag kommer den nya domen.

För ett år sedan skrev 208 611 av Aftonbladets läsare på protestlistor för att vädja för Aminas liv. Namnlistorna överlämnades till Nigerianska ambassaden i Stockholm. Inför shariadomstolens dom på torsdag startar Aftonbladet ett nytt upprop tillsammans med Amnesty.

”Viktigt att protestera”

Amina Lawal födde dottern Wasila när hon var frånskild. Hon dömdes till döden genom stening för sex utanför äktenskapet. Domen fälldes i en shariadomstol i mars 2002.

Det bestämdes att Amina skulle få leva så länge hon ammade sin dotter. Amina har överklagat dödsdomen med hjälp av ett juristteam.

– Amina och hennes dotter mår bra. De har mycket stöd från familjen och samhället där hon bor, berättar Chinonye Obiagwu, en av juristerna.

Amnestys generalsekreterare Carl Söderbergh tycker att det är mycket viktigt att protestera mot Aminas straff:

– Dels är vi emot alla former av dödsstraff, och sharialagstiftningen är dessutom grovt diskriminerande mot kvinnor. Dels är namnunderskrifter ett viktigt sätt att visa Amina att hon inte är bortglömd av omvärlden.

Kan fortsätta överklaga

Om domen blir att dödsstraffet ska verkställas, så är ändå inte hoppet ute, enligt Chinonye Obiagwu.

– Hon kan fortsätta överklaga, först till en federal domstol, därefter till

Supreme Court, Nigerias högsta domstol.

Enligt Amnesty är det Nigerias president som har sista ordet, men det är politiskt känsligt för honom att lägga sig i.

Fakta Sharialagarna:

Cecilia Gustavsson