Forskare: Viktigt vara sexig och ha rätt kläder

RELATIONER

Stränga, osynliga, regler gäller för flickor för att inte riskera att kränkas.

Att vara sexig och ha ”rätt” kläder är viktigast.

– Enligt eleverna ska flickor vara ”flickiga” och pojkar ”pojkiga”, säger Christina Osbeck vid Karlstads universitet. Hon är en av de ansvariga för studien ”Kränkningar i skolan (2003)”.

Ska ha stringtrosor

Att vara en ”riktig flicka” innebär enligt elevintervjuer stort fokus på utseendet. Att vara snygg, smal och fräsch med ”rätt” frisyr. Klädstilen ska vara sexuellt attraktiv – tajta och små kläder, till exempel stringtrosor. Flickor bör raka sig. Det är också viktigt att ha ”rätt” kompisar.

Vilka flickor faller utanför normen?

– De som är vad eleverna bedömer som för maskulina. Det kan vara att de har pösig klädstil, som hiphopbyxor, eller ”killiga” attribut som keps och kängor. Flickor som är duktiga på idrott och försöker konkurrera med pojkarna. Flickor som tar plats, som inkräktar på pojkarnas områden.

Tafsade får högre status

Undersökningen visar att sexuella trakasserier i form av tafsande sågs som mycket upprörande. Men samtidigt som de blev kränkta kunde flickorna själva förklara tafsandet med att killen ”flirtade”.

– Det kan vara så att bli tafsad på kan vara viktigt för att uppnå någon form av social position i gruppen, säger Christina Osbeck.

Läs också

Debatt

Grynet: Läs det här, det är skitviktigt!

Rösta

Cecilia Gustavsson