Varannan tjej kallas ”hora”

Ny lag ska sätta stopp för könsorden i skolan

1 av 3 | Foto: Veronica Karlsson
”Sätt gränser” Att sätta gränser för vad man går med på är viktigt, menar åttondeklassarna Matilda Hjalmarsson, Maria Melkom, Agnes Andersson och Elsi Shabo från Stockholm. Klicka på länken nedan för att läsa mer om dem.
RELATIONER

Varannan flicka har kallats hora.

Det visar en ny stor undersökning på ungdomssajten Lunarstorm.

Nu lovar utbildningsminister Thomas Östros en unik lag som ställer högre krav på skolorna.

"Hora", "slampa", "bitch". Varje dag får massor av skolflickor höra olika öknamn och könsord i skolan. Mer än 3 500 flickor mellan 10 och 18 år har röstat på aftonbladet.se om vad de helst vill göra uppror mot. På andra plats hamnar att kallas hora.

Sextrakasseras

Exakt hur många som drabbas vet ingen. Tre nya undersökningar ger en fingervisning:

46 procent av flickorna har kallats hora någon gång, enligt en enkät på ungdomssajten Lunarstorm. 99 149 personer svarade.

43 procent av flickorna i åttan har utsatts för sexuella trakasserier, enligt en ny kartläggning som gjorts på uppdrag av Skolverket.

52 procent av högstadie- och gymnasieflickorna har kallats hora, blivit tafsad på eller kränkts på annat sätt, visar en undersökning från Karlstads Tjejjour.

- Förfärligt. Det har blivit allt vanligare att man säger "hora" till flickor. Kanske tänker en del vuxna att "det är så unga säger", men vi får absolut inte acceptera kränkande behandling i skolan, säger Thomas Östros.

Unik lag

Han har tagit initiativ till en diskrimineringslag för grundskola och gymnasium. Vad utbildningsdepartementet känner till finns ingen sådan lag i något annat land.

Lagen förväntas börja gälla i januari 2005. Den ska bland annat innehålla krav på att skolorna förebygger sexuella trakasserier och annan kränkande behandling, och skyldighet att ge besked om vart drabbade elever ska kunna vända sig.

Ord som kopplas till sex och kön är värst, tycker eleverna. Uttryck som är nedsättande för flickor är vanliga. Flickor känner sig också mer utsatta än pojkar för i stort sett alla former av kränkningar.

- Det visar hur viktigt det är att jobba med könsroller redan från förskolan, säger Thomas Östros. Ramarna för vad en flicka eller pojke "får" göra måste bli mindre inskränkta.

Tvingades byta skola

I flera uppmärksammade fall har drabbade flickor tvingats byta skola medan mobbarna går kvar. En rapport från Skolverket visar att många skolor fått kritik för att de inte tagit den utsatta elevens situation på större allvar.

- Vi har riktat kritik när skolan menat att "Det hände bara en gång, och det var på skoj". Det håller inte - det är individens upplevelse som räknas, säger Gudrun F Brännberg, undervisningsråd på Skolverket.

Läs också

Debatt

Grynet: Läs det här, det är skitviktigt!

Rösta

Svenska flickor är förbannade. De är trötta på att kallas hora. De är trötta på MTV:s åmande tjejer. De är trötta på att vägen till att accepteras är att vara smal och sexig. Därför startar i dag Flickupproret. Under tre månader har unga tjejer skrivit till oss och berättat om vad de är arga på och vill förändra. Den här artikelserien grundar sig på er. I dag: Om att vägra kallas hora.

Cecilia Gustavsson