”Stå upp för varandra!”

Så får man stopp på sexuella trakasserier i skolan – läs chattet med journalisten Katarina Wennstam

RELATIONER

Katarina Wennstam säger: Hej, jag heter Katarina Wennstam och arbetar som journalist och författare. Nu finns jag vid datorn och kan svara på era frågor!

ruffryder säger: Att tjejer inte tillåts uttrycka sin sexualitet på samma sätt som män är ingenting konstigt, det bottnar i sociala strukturer/skillnader som i sin tur bottnar i biologiska skillnader. Män kan fortplanta sig med flera, medans kvinnan är mer sårbar och bör hålla sig till en och samma eftersom dom är det svagare könet. Män och kvinnor är i grunden olika och därför gäller inte samma saker för båda könen.

Katarina Wennstam säger: Hej Ruffryder, jag tror att du har helt fel där. Enligt min mening är inte de biologiska skillnaderna mellan killar och tjejer så stora som många vill göra gällande. Att män och kvinnor "måste" ha olika sexualitet är en myt och framför allt så är det sorgligt att det fortfarande idag tycker att just tjejer måste hålla på sig.

miapia säger: Vad ska man göra när ens tjejkompisar kallar en ”hora”?

Katarina Wennstam säger: Hej miapia. Jag tror för det första att det många gånger gör extra ont när det just är ens tjejkompisar som kallar en för "hora" eller något liknande. Man hoppas kanske att just andra tjejer ska förstå hur ont det gör och därför låta bli. För att förstå varför dina kompisar gör som de gör - jag tror att vi tjejer många gånger kastar skit på varandra och sprider rykten just för att "skydda oss sjäva" att drabbas av samma rykten. Men jag tycker att du ska säga ifrån och farmför allt dra en jämförelse med någon kille. Killar behöver ju inte kallas "horor" eller ses som billiga om de flirtar mycket eller har många tjejer. Stå på dig och tycker du att det blir för jobigt så ska du inte dra dig för att kontakta någon vuxen på skolan!

sanna säger: Jag tror att många tjejer är rädda för att utveckla och uttrycka sin sexualitet. Det är förjävligt tycker jag. Om man visar att man gillar sex, då är man ju en hora, enligt de flesta. Vad ska man göra åt det?

Katarina Wennstam säger: Hej Sanna, du ställer verkligen en väldigt svår och viktig fråga. Det är ju just så det borde vara - att killar och tjejer borde bemötas på samma sätt och ha lika stor rätt till att strula, flörta, dansa, hångla osv. Jag tycker att det är tråkigt att många skolor inte tar tag i det här - sexulaundervisningen är väldigt koncentrerad kring biologin eller att killar blir kåta, och att tjejer ska skydda sig. Tills det händer med på det nationella planet så kan jag bara uppmana dig och andra tjejer att försöka göra vad ni kan på er skola. Gå upp till rektorn och kräv en temadag!

Myran säger: Hur gjorde du för att få attackerna att sluta?

Katarina Wennstam säger: Hej Myran, det sorgliga var att det egentligen inte gick att göra så mycket utan att det gick över av sig själv. Det var väl någon annan som fick ta över... Men något som blev väldigt viktigt för mig var att ha vänner på andra håll än i skolan, så att jag på eftermiddagar och helger kunde träffa killar och tjejer som tyckte om mig för den jag var. Det betydde mycket!

Björn säger: Visst är det urtaskigt att killar kallar tjejer för hora. Men vad gör man om tjejer kallar en kille för bög. Det har jag råkat ut för. Det är inte heller roligt!

Katarina Wennstam säger: Hej Björn, det där med att kalla killar för bög tror jag bottnar i samma tankar. Det "fulaste" en kille kan vara är bög och därför blir det skällsordet mot killar som man vill såra eller sätta på plats. För de killar som upplever att de kallas bög eller andra saker i skolan tycker jag samma sak - sägifrån, försök didksutera och kräv framför allt av skolan att de agerar!

titti säger: Tack för du skrivit Flickan och skulden, har du fått mycket reaktioner på den?

Katarina Wennstam säger: Hej Titta, vad roligt att du tycker om Flickan och skulden. Det har varit väldigt mycket reaktioner kring den boken (den handlar om hur samhället skuldbelägger våldtäktsoffer, för er som inte har läst den). Reaktionerna har varit mer positiva än jag kanske trodde, det finns många poliser, åklagare och andra i rättsväsendet som tycker som jag och vill se en förädnring. Men jag har också fått höra många liknande historier av andra tjejer - det finns så fruktansärt många våldtäktsoffer som bemöts av dumma kommentarer och fördomar av sin omgivning och av samhället.

Malin-Helena säger: Intressant ang det Björn sa, att bli kallad för bög är väldigt hemskt för en kille, man anser att det är feminint att vara bög, återigen är det det kvinnliga som är dåligt. Man kallar män för 'en riktig kärring' osv. Håller du med om det?

Katarina Wennstam säger: Hej Malin-Helena, visst håller jag med dig. Det är ofta som just det typiskt "kvinnliga" får stå för det som är dåligt. Allt det här bottnar ju trots allt i en gammaldags syn på kvinnor, och på människor som är t ex homosexuella.

sanna säger: Varför tror du att killar kallar tjejer hora och tafsar?

Katarina Wennstam säger: Hej igen Sanna. Jag tror att många killar gör det för att de tror att de får. Skolan blundar eller ser genom fingrarna och ingen säger riktigt ifrån uppifrån till de här killarna att det är fel. Det finns också så väldigt många signaler i hela vårt samhälle som är koncentrerat kring tjejers kroppar och att vår sexualitet är "lovligt byte" osv.

Mikaela säger: I Finland accepteras int någon könsdiskriminereing i skolan! Killarna vågar int säga något längre för då blir det debatt mellan typ tio tjejer och den som sagt det! JAG SÄGER SOM GRYNET TA....INGEN...SKIT!

Katarina Wennstam säger: Hej Mikaela - jag håller med dig, och Grynet. ta ingen skit! Men glöm inte heller att det inte bara är ditt ansvar - det är inte bara tjejerna själva som ska lösa det här. Återigen - det måste till mer debatt och rekationer från föräldrar, skolan osv.

annakarin20 säger: Vad sa du när folk kallade dig hora? Ska man börja bråka och säga ifrån eller blir det bara värre då?

Katarina Wennstam säger: Hej Annakarin. Det där är svårt. Det låter så lätt att säga till någon som har skolans värsta rykte att "säga ifrån", när man kanske bara vill stanna hemma från skolan. Och risken är ju att det blir värre. Jag minns att jag bråkade mycket - sa elaka saker tillbaka osv, men är inte säker på att det är så bra. Jag kanske kan passa på att säga något till alla de som finns runt omkring tjejer som får dåligt rykte - om du som kompis märker att det snackas om din kompis, stå upp för henne och visa henne att du stöttar henne och blir ni flera så tror jag att det kan vara en lösning på hur man får stopp på snacket.

Malin-Helena säger: jag läser till lärare och jag anser att det är viktigt att vi tar vårt ansvar som vuxna och lärare i skolan, hur ska vi ta tag i de lärare som blundar för detta problem?

Katarina Wennstam säger: Hej igen, vad skönt att höra att du ska bli lärare! Det behövs fler som du - som förstår att det här är ett problem och som vill göra något åt det. Jag tror att ett stort fel är att vi pratar för lite om sexuelitet - det handlar ju så himla lite om hur könsorganen ser ut. Det viktiga är ju alla känslor, alla förväntingar, allt snack. Jag tror att de skolor som verkligen tar tag i det, jag vet t ex att RFSU är runt och föreläser på vissa skolor, de skolorna får mycket mindre problem med övergrepp och trakasserier.

tjej18 säger: Folk kommer inte att sluta med att kalla varann hora bara för att det blir olagligt, slutar folk kanske sno bilar för att det är olagligt näe, för det är alldeles för låga straff. Så folk skiter i det. Det är väll inget att ta åt sej över att man blir kallad hora. är man ingen så behöver man väl inte ta åt sej, någon som håller med?

Katarina Wennstam säger: Hej tjej18, jag håller med dig om att lösningen inte bara ligger i att lagstifta om det, men att skolan och samhället reagerar starkt visar att man inte tolererar ryktespridning och skitsnack. Och hur det känns att kallas hora... Ja du, jag visste väl att jag inte gick på gatan och sålde sex och att mycket de sa var rena lögner, men det känns ändå. Man tror ju att alla andra tror på det, och märker det också i att killar och tjejer drar sig undan. Så mitt budskap är kritsallklart - ingen ska behöva stå ut med att kallas hora!

sandra säger: Är det inte så att det gått så pass långt att ordet hora har blivit mer ett skällsord? Jag tycker det känns så. Hade jag blivit kallad för hora för 10 år sedan hade jag tagit åt mig betydligen mer än om jag skulle bli det i dag.

Katarina Wennstam säger: Hej igen, jo förvisso säger nog många hora likt jag och mina kompisar slängde oss med cp-unge hit eller dit på 80-talet, men jag tycker att det här är större än så. Varje skola, eller bostadsområde, eller gäng, har någon tjej som det snackas lite mer om än andra, som kallas skolans madrass osv. Att vara den tjejen är fruktansvärt och jag har i mitt jobb också sett det går mycket längre än det gjorde för mig - när tjejer blir våldtagna på fester eller liknande för att killarna tycker att "hon är ju ändå bara skolans hora, vad fan spelar det för roll att hon säger nej, ingen kommer väl tro henne ändå".

bekymradman säger: Vi har daltat med mobbing i skolan i flera år. Det är dags för tjejerna att stämma sina skolor om inte skolorna aktivit och kraftigt motarbetar trakasserierna.

Katarina Wennstam säger: Hej bekymrad man, jag tycker att du har helt rätt. Problemet är väl att det ska finnas någon tjej som orkar sig igenom hela den processen. Jag hoppas att vi en vacker dag får se ett prejudicerande fall (ett rättsfall som blir förebild för andra) som handlar just om sexuella trakasserier eller övergrepp, där också skolan - inte bara killarna - får ta sitt fulla ansvar.

pelle säger: Jag tycker inte att man ska säga så om tjejer, men om man säger det borde de inte ta åt sig, mobbing är värre/pelle.

Katarina Wennstam säger: Hej Pelle, det finns ingen gradskillnad där. Att vi börjar tala klarspråk om hur det är för många tjejer i skolan innebär inte att man ska glömma bort alla de barn och ungdomar som mobbas av helt andra anledningar än att de har många killar. Jag tycker nog att det är mobbing när en tjej inte har rätt att bete sig på samma sätt som en kille utan att riskera att kallas för hora.