Emma, 14: Jag är hellre trevlig än sexig

RELATIONER

Beyoncé smeker sin rumpa.

Madonna skrevar över en tv i underkläder.

- Det är sjukt med alla perfekta kroppar överallt. Jag är hellre trevlig än sexig, säger Emma Blomqvist, 14.

Emma Blomqvist, 14, Sanna Pejer, 14, och Anna Kockum, 15, berättar att de är uppväxta med att se inbjudande kvinnokroppar runt omkring sig - i tidningar, på tv, i reklamen.

- Det är så himla överdrivet med alla uppumpade bröst överallt, man blir irriterad, säger Anna.

Poserar sexigt i video

- Är bilderna till för att tjejerna ska tänka "Så vill jag se ut?" eller för att killarna ska tycka att de är snygga? undrar Emma.

Vi tittar på Europas tio-i-topp på MTV. Fyra videor består helt av en eller flera kvinnokroppar i olika sexiga poser - artisten själv eller andra.

Spelar det någon roll vem som exponerar kroppen?

- Ja, säger alla tre. Om någon är kaxig och det är någon mening med videon - som för Madonna eller Pink - är det annorlunda än en tjej som bara står och dansar i bikini helt mesigt.

De retar sig på att om en tjej är med i en video är hon alltid snygg, och visar ofta halva brösten - även om hon bara är med några sekunder.

Blir arga - och trötta

Ibland blir de arga på idealen. Ibland känner de sig mer trötta.

- Vi har ju sett sådana här bilder sedan vi var små.

Går det att stå emot idealen, att inte bry sig?

- Nej, jag tror aldrig det går helt. Man påverkas omedvetet även om man säger att man inte gör det, säger Anna.

- Den som står emot helt har nog en ruskigt stark personlighet. Många tjejer är inte helt nöjda med sig själva, och det blir inte lättare av att se så många perfekta kroppar överallt. Det är helt sjukt egentligen, säger Sanna.

Emma tycker att man måste försöka tänka mer på sin personlighet:

- De flesta vill ju känna sig snygga. Samtidigt måste man kunna vara nöjd med den man är. Vem vill ha en kille eller kompisar som bara tycker att man är snygg? Dessutom är ju många bilder retuscherade eller omgjorda. Det är idealbilder som inte ens finns i verkligheten.

Läs mer

Så protesterar du

ARTIKELN HANDLAR OM