Folk måste bry sig mer!

Aftonbladets krönikör Belinda Olsson chattar om skönhetsideal

RELATIONER

Genusvetaren säger: Är du nöjd med hur sexualundervisningen är utformad i skolorna idag? I min mening är den alldeles orienterad på det rent biologiska. Allvarligt talat, hur stor del av det vi upplever som "sex" idag handlar faktiskt om fortplantning? En promille? In med genusvetenskap i läroplanerna!

Belinda Olsson säger: Jag håller med. Finns det ens sexualundervisning på alla skolor? När det finns tycker jag också att man ska prata om andra saker än hur ägget befruktas mm.

Alex25 säger: Hej! Jag tycker att skönhetsideal är helt fel, men pressen på oss killar har blivit större i samma fråga. Vi ska träna och vara muskulösa, varför glömmer samhället bort oss killar i denna fråga? Jämställdhet ska väl ändå vara åt båda hållen?

Belinda Olsson säger: Jag tror inte att man glömmer bort killarna. Det handlar om att man blir påmind om kvinnoidealen hela tiden för att det är det enda man möter i kiosken, tex på tidningsomslag. Och hela skönhetsindustrin är fokuserad på att göra kvinnor mer osäkra än män. Men jag tycker det är bra om killar säger ifrån, gärna när det gäller kvinnoidealen också.

misan säger: Du har ju själv nyligen fått en dotter. Hur tror du att det kommer bli när hon blir tonåring? Har det blivit bättre då?

Belinda Olsson säger: Man kan bara hoppas det, men jag tvivlar. Ibland känns det som om det är för få som bryr sig. Men jag ska göra mitt bästa för att inte noja över min egen kropp, så att min dotter ser det. Det är viktigt att föräldrar minskar pressen hemifrån.

lily säger: Vad tycker du man ska göra för att stoppa kvinnoidealen som månglas ut i media och rklam och film etc?

Belinda Olsson säger: Jag tror inte man kan stoppa dom, det är en utopi. Däremot så vore det bra om så många som möjligt satte press på chefer i media, att de måste tänka till om vilka bilder de skickar ut. Om tillräckligt många bryr sig kanske det går. Men problemet är att folk inte verkar orka bry sig.

sussi säger: Vad handlar din nya bok om?

Belinda Olsson säger: Den handlar om rollerna man har i skolan, om människor som känner sig utanför eller har upplevt mobbing och diskriminering. Det är en bok om hur man tar sig igenom skolan, med andra ord.

lina säger: Du jobbar ju på en tidning med många uppmaningar till bantning. Har inte ni ett ansvar?

Belinda Olsson säger: Jo, absolut. Men jag bestämmer inte över hela tidningen. Jag jobbar i normala fall som debattredaktör, där tänker jag mycket på bilder och att de är lika många män som kvinnor som skriver.

Myran säger: Hur ska vi ändra på det "sjuka" idealet?

Belinda Olsson säger: Som jag sagt innan så tror jag att det är svårt , men att man får försöka påverka som konsument. I sin egen vardag kan man försöka att inte visa sina barn att man själv är nojig för sin kropp. Men jag har intgen patentlösning, det här är skitsvårt.

Chrille säger: Tycker inte du man ska uppmärksamma killars situation mer än och bara se till hur tjejerna mår hela tiden?

Belinda Olsson säger: Den frågan kan du väl ställa till tex alla manliga krönikörer. Många manliga krönikörer hävdar också att det är synd om män, men de skriver sällan om manliga kroppsideal. Jag skriver om det som jag känner till, att känna press som tjej.

sensei säger: hej belinda. är det inte så att alla har/sätter press på sig själva av ett antal olika anledningar?

Belinda Olsson säger: Jo, fast det finns alltid en yttre omständighet till att man känner press. Det är inte så att man bara vaknar upp en dag och känner den där pressen.

Garnax säger: I vårt samhälle så är utseendet väldigt viktigt. Du har det mycket enklare i väldigt många situationer om du ser bra ut, både som man/kvinna. Tror du det någonsin kommer bli annolunda eller är vi dömda till att ett vackert yttre är viktigare än det inre

Belinda Olsson säger: Det är klart att alla tittar på det yttre först. Men skönhetidealen ser inte likadana ut i hela världen. Men problemet är att idealen är för snäva. Men det kommer alltid finnas ideal.

Alex25 säger: Tack för svaret på min tidigare fråga men jag håller inte riktigt med om att man bara ser kvinnoideal. Exempel: MTV som blivit så hårt kritiserat för all nakenhet, hur många killar finns det där som ser ''alldagliga'' ut? Det jag tror är skillnaden är att det finns fler tjejer som tar åt sig av idealen än vad det finns killar. Tänker jag fel?

Belinda Olsson säger: Jag håller med om att det även finns tuffa ideal för män, men de har fler ideal att välja mellan, dessutom kan man som man få framgång med makt och pengar. Ibland känns det som om kvinnors enda väg är att vara snygga.