Hallå där, Belinda Olsson

…aktuell som redaktör för De missanpassade”, en antologi om skolan

RELATIONER

Vad handlar boken om?

– Hur man tar sig igenom skolan. 15 skribenter har skrivit om ämnen som utanförskap, problem med lärare, rasism, könsmobbing, roller, hur det att vara ”tönten”, olika koder.

Vilka skriver?

– Det är både kända och okända författare. Jornalisten Katarina Wennstam skriver om hur hon könsmobbades, musikrecensenten Fredrik Strage om hur det var att vara ”tönten”, Martin Kellerman skildrar sin högstadietid i serien ”Rocky”, Nadila skriver om rasism, till exempel.

Varför har du gjort den här boken?

– Jag ville ta reda på varför många mår så dåligt i skolan. Det skulle ju egentligen kunna varar en fantastisk plats, där man får en fristad under flera år. Ändå är det många som känner sig pressade och stressade. Som elev är man väldigt utsatt, det förväntas att man ska ta saker som aldrig skulle ha accepterats på en vanlig arbetsplats.

Vad kan man göra åt det då?

– Det krävs jättestora resurser. Man skulle behöva spränga allting. De här problemen har ju alltid funnits, de fanns när jag gick i skolan och de finns fortfarande. Ingen har förändra något. Kanske för att politiker, lärare och föräldrar tycker att det är för jobbigt och stort att ta tag i. Det är lättare att städa på ytan, och göra regler för mobiltelefonförbud till exempel.

Jenny Lindblom

ARTIKELN HANDLAR OM