Var fjärde tjej har ont vid samlag

RELATIONER

En av fyra unga kvinnor har ont vid samlag, visar en ny studie.

Samtidigt har tjejer börjat ställa högre krav på bra sex.

Foto: Veronica Karlsson
– Många flickor kan inte ha samlag alls. Det blir ett psykologiskt trauma, säger Anna-Lena Berglund, lektor i omvårdnad.

I slutet på 1990-talet märktes en kraftig ökning av samlagssmärtor – som går under samlingsnamnet vestibulit – hos unga kvinnor.

– Det börjar bli ett större problem än vad man tror. Många kan inte ha samlag alls. Förutom smärtorna blir det ett psykologiskt trauma, säger Anna-Lena Berglund, lektor i omvårdnad vid Karlstads universitet.

Hon uppmanar alla tjejer att verkligen ha lust när de har samlag.

– Finns inte lusten kan det bli problem med slemhinnorna. Jag vill inte vara en moraltant, men de som är i nedre tonåren är ofta varken färdigutvecklade eller mogna för sex. Självklart ska tjejer bejaka sin sexualitet, när de själva är mogna för det.

Därför gör det ont

Anna-Lena Berglund är en av de ansvariga för en studie som inom kort publiceras i den internationella tidskriften ”Sexual transmitted infections”. Studien pekar på flera orsaker till vulvasmärtor:

Ett regelbundet sexliv före 16 års ålder

Svampinfektioner (det hade hela 42 procent av flickorna i studien)

Oralsex (eftersom svamp kan spridas via munnen)

P-pillerätande i över två år

– Vi ser även tendenser till att mycket godisätande kan påverka, säger Ann-Marie Berglund. Det bidrar till att bakterier får fäste.

I studien var den yngsta debutåldern för samlag tolv år. De flickorna hade flera gemensamma nämnare: nästan alla ångrade sig. De är sårbara personer som har svårt att säga nej. De var inte trygga barn, och hade inte bra relation till någon vuxen.

Pratar med partnern

Annars har Anna-Lena Berglund i flera studier fått bilden av att de flesta tjejer har ett ganska bra sexliv när de kommit upp i 20-årsåldern.

– Viktigast av allt tyckte de det var att kunna prata med sin partner, och berätta hur de själva vill ha det.

Christina Rogala, klinikchef på RFSU, har jobbat med unga och sex sedan 1970-talet. Hon märker att unga flickor blivit bättre på att ta för sig:

– Många finner sig inte i att ha dåligt sex. De ställer krav och är tydligare med sina frågor. De är frimodiga och har namn för sitt kön. Det är något nytt.

Vad är svårare för flickor i dag?

– Att det förmedlas så många bilder av hur man ska vara, med tydliga sexuella signaler. Det kan stå sådant som ”10 tips för att tillfredsställa din kille” i en tjejtidning.

220 sexuellt aktiva tjejer mellan 12 och 22 år som besökte en ungdomsmottagning har deltagit i studien. Det är alltså inget genomsnitt för alla flickor i landet.

Läs också

Rösta

Fråga om sex?

Vad vill du göra uppror mot?

Cecilia Gustavsson