Krönikan: Jag blir så trött på att allt ska handla om sex

RELATIONER
Foto: Veronica Karlsson

Jag hör ett gäng jämnåriga killar sitta och snacka sex med varandra. Råa skämt bollas hit och dit och alla i gänget har varit med minst fem tjejer. Självklart har alla också erfarenheter som sträcker sig långt över de gränser man åtminstone hoppas finns för vad en människa tycker det är värdigt att utsätta sig själv för.

Sex är en kul grej. Eller ska vara. Men som det är nu genomsyras det mesta i samhället av sex, från klädmode och musik till tv och filmer.

Vi får det upptryckt i ansiktet vart vi än vänder oss och jag är så otroligt trött på det. Media är tillgängliga för de flesta och det är inte heller alltför svårt att hitta porrsidor på nätet.

Klart att det är spännande för småkillarna, även ni som är vuxna i dag fnissade säkert åt pinup-bilder ni hittat på något hemligt ställe, eller hur?

Sexfixeringen får sina konsekvenser. En av de allvarligare är alla våldtäkter eller gruppvåldtäkter. Flera av dem utförda av tonårskillar på jämnåriga tjejer. Grupptrycket är starkt och man tror att alla andra har provat allt.

Det allra värsta är att jag har vant mig. Jag reagerar inte längre lika starkt på en sådan sak som en våldtäkt, vilket känns otroligt dumt när man tänker efter. För det kan ju lika gärna hända mig eller någon kompis.

Man måste inte heller prova allt. Att ”alla” har gjort det är så klart en myt. Jag har aldrig känt mig tvingad till något men det finns ju många andra. Om en 15-årig tjej är ihop med en flera år äldre kille kan sex vara en självklarhet för honom, men inte alls lika självklart för henne.

De flesta killar är schysta som tur är och de lyssnar när tjejen säger nej, men inte alla. Till er som känner er träffade finns det bara en sak att säga: Skärp er.

Linnéa Pontvik, 16 år

Skola: Stockholms Estetiska Gymnasium

Bor: Tullinge

Älskar: Att kramas

Hatar: Orättvisor.

Läs också

Rösta