”Vi tjejer har rättigheter som vi inte utnyttjar”

Big Brother-Kitty chattar med läsarna om unga tjejers sexualitet

RELATIONER

Kitty Jutbring säger: Hallå, nu är jag här. Kom igen med era frågor!

Linda säger: Tror du pressen på unga tjejer har ökat, från när du gick i högstadiet/gymnasiet?

Kitty Jutbring säger: Ja, absolut. Då var det inte att man skulle vara sexig. Man tänkte inte på det. Inte lika mycket smink och sånt. Nu har allting eskalerat, i tv, musik, media, allt har blivit värre. Sångerskor kan inte bara vara sexiga, nu måste de vara nakna.

lucia säger: Du har ju själv varit med i dokusåpan Big Brother, där folk hade sex framför tv-kameror. Tror du att det påverkar unga tjejer och killar, och i så fall hur?

Kitty Jutbring säger: För det första, i den säsongen jag var med så förväntade jag mig inte det skulle bli så. Jag själv hade inte sex. Men, självklart har programmet varit sexfixerat, särskilt i förra säsongen, då det var mycket folk som vikt ut sig mm. Det är ingen bra utveckling, det har varit för mycket kroppsfixering.

Annika säger: Varför göra updelning i killar och tjejer? Kan man inte arbeta för att stärka alla?

Kitty Jutbring säger: Därför att samhället har redan delat upp oss. Kvinnor har hamnat i en sådan underordnad ställning så vi måste helt enkelt göra så här. Så tycker jag, i alla falll.

BB-tittare säger: Tror du också att nudisten i Farmen gör att många killar känner press att klä av sig och ha mindre kläder på sig på samma sätt som tjejer gör när de ser en tjej med lite kläder?

Kitty Jutbring säger: Jag kollar inte på Farmen, men jag hoppas att alla killar tar av sig kläderna nu, skratt.

Emmy säger: Tycker du att du bidrar med något för att tjejer ska få bättre självfötroende?

Kitty Jutbring säger: Jag gör allt jag kan, jag försöker alltid att uppmuntra de tjejer jag möter. Jag har föreläst lite på skolor och i tjejgrupper. När jag spelar med mitt band, och står på scen som sångerska, som inte är smal och inte är perfekt, bara det hoppas jag kan vara en inspiration.

lily säger: Varför ska alla negga så mycket? Vi tjejer skräms ju att tro att sex är något hemskt, och att man ska hålla på sej. Varför är det så tror du, och vad kan man göra åt det?

Kitty Jutbring säger: Vi tjejer får inte ett naturligt förhållande till sex, det känns som en prestation, istället för något som är skönt. Det man kan göra är att prata om det, vi har rättigheter som vi inte utnyttjar. Det värsta är att vi tjejer själva bibehåller bilden, vi kallar varandra horor, och ser ner på tjejer som har varit med många. Vi har ju faktiskt rätt att göra som vi vill, så länge det känns bra!

Lorpan säger: Hej du, jag har en 15-årig dotter. Hennes kompis är gravid och min spontana reaktion är "dumma brud, har hon inte hört talas om kondomer". Hur, tycker du att jag ska prata med min dotter så att hon fattar att kondom är en självklarhet... men OM nåt skulle hända så ska hon inte vara rädd att prata med mig om det?

Kitty Jutbring säger: Man kan prata om vad en graviditet innebär, att det är ett stort ansvar. Din dotter måste förstå att hennes kropp är värd att skyddas, hon ska inte låta en kille ge henne en sjukdom, därför är det självklart att skydda sig. Det ska inte kännas jobbigt att använda kondom, utan naturligt. Ni kan också kanske prata med någon som har gjort abort, det är något som är jättejobbigt, och något som man inte vill behöva gå igenom.

I love kitty säger: Kitty Jutbring säger: Jag kollar inte på Farmen, men jag hoppas att alla killar tar av sig kläderna nu, skratt. -- ett sånt utlåtande av en kille så skulle det bli folkstorm.

Kitty Jutbring säger: Jag vet, där ser du hur sjukt det är. För säkerhets skull passar jag på att flika in att jag skämtade.

torry säger: Varför är masturbation tabu för unga kvinnor?

Kitty Jutbring säger: För att det inte är naturligt när vi växer upp. Det anses vara fult. Vi har inte ens något naturligt namn på våra kön. Vi har inget naturligt förhållande till våra fittor helt enkelt.

majsan säger: Vad ska man säga om killen bara tjatar hela tiden? Jag vet inte om jag är redo att göra DET ännu.

Kitty Jutbring säger: Först ska man säga nej, sedan ska man försöka se på vem han är, har han tillräcklig respekt för dig? Han måste respektera att du säger nej, annars ska du försöka hitta en bättre kille.

Edgar säger: Frågan är om pressen kommer från killar, från tjejerna själva, media eller the society. Vad tror du Kitty?

Kitty Jutbring säger: Jag tror att det är en blandning, idealet som vi ska försöka leva upp till gör att vi pressar varandra också. Alla försöker leva upp till det. Det gör det svårt för oss tjejer att enas, eftersom vi är avundsjuka på varandra. Vi är inlärda att tänka vissa saker.

Rambo säger: Kan inte en mer liberal inställning till nakenhet vara positivt? Det behöver ju inte nödvändigtvis leda till kroppsfixering.

Kitty Jutbring säger: I så fall ska man få se alla nakna kroppar, i alla storlekar och former. Men nu så är det bara "perfekta" kroppar som får synas. Men annars hade det varit skitbra.

danne säger: Hur tror du det kommer sig att det blivit vanligare för tjejer att höra och i viss mån acceptera att bli kallade "hora" mm. i tex. skolan??

Kitty Jutbring säger: Kanske för att det har gått så långt att ordet har avdramatiserats, folk har vant sig vid det och tänker inte längre på vilken kränkning det faktiskt är. Man kanske inte heller vill visa, eller vågar säga ifrån. Tack alla som har chattat. Kom ihåg att det inte finns något idel, alla är idelakroppar egentligen. Och ta hand om er själva, använd kondom, och gå inte med på saker ni inte vill!

ARTIKELN HANDLAR OM