Svenskarna ligger lågt på sextoppen

Men toppar listan över oskyddade samlag

RELATIONER

Svenskarna har inte sex lika ofta som andra. Men när man väl har sex är man dålig på att skydda sig.

Det är rena motsatsen till det franska sexlivet. Fransoserna toppar listan över hur ofta man har sex och oskyddat samlag är ovanligt.

Hur ofta har du sex? Varför hade du sex första gången?

Frågorna är många. Alla kretsar kring sex och preventivmedel när Durex genomför sin årliga undersökning av världsmedborgarnas sexvanor.

Fransoserna bäst

Överst på sextoppen hamnar fransoserna. De har sex i snitt 167 gånger på ett år jämfört mot världsgenomsnittet på 139 gånger. Och så är man bäst på att skydda sig.

– Det är väl bara att gratulera. Fantastiskt, säger sexrådgivaren Katerina Janouch.

”Otroligt sorgligt”

Lika entusiastisk är Katerina Janouch inte över det svenska resultatet. Svenskarna toppar listan över hur många som haft oskyddad sex. 61 procent av dem som svarat på enkäten har haft oskyddat samlag någon gång.

– Det är väldigt tråkigt att vi inte skyddar oss. Otroligt sorgligt.

– Det har säkert att göra med vår svenska naivitet. Vi tror till exempel att aids bara berör alla andra, inte oss, säger hon.

Svarar sanningselnligt

Men att svenskarna har sex 136 gånger per år, färre än genomsnittet, är inget som oroar Katerina Janouch nämnvärt.

– Man har valt bort lite sex för att man har så mycket annat i livet. Men svenskarna är nöjda med kvalitén på sitt sexliv. Man kanske har rensat bort lite slentriansex, säger hon.

– Dessutom tycker jag att 136 gånger per år är helt okej, absolut. Jag tror svenskarna svarat sanningsenligt. Fransmän skryter så mycket. Ha, ha.

Hur många gånger per år har du sex?

Malin Ekmark