Ministern: Vi måste göra uppror mot hur tjejer ska vara

RELATIONER

Barn- och familjeminister Berit Andnor var själv en tyst ”osynlig” flicka.

Nu ska hon samla företrädare för reklam-, kläd- och mediebranschen för att förändra bilden av hur flickor ”ska” vara.

– Vi måste få till ett samlat uppror, säger hon.

Foto: Veronica Karlsson
Berit Andnor är barn- och familjeminister.

Sedan mitten av 80-talet har ont i magen, huvudvärk, sömnproblem och andra psykiska symptom ökat stadigt bland unga. Genomgående mår flickor sämre än pojkar.

”Tycker inte att de duger”

Det märks inte minst hos Bris, Barnens rätt i samhället.

– Vi ser att många tjejer mår väldigt dåligt. Allt fler berättar om självdestruktivitet. Det kan handla om att de skär sig själva eller drabbats av ätstörningar, säger Maria Rådlund, Bris.

– Dåligt självförtroende är genomgående hos de här flickorna. De tycker inte att de duger, att de inte är som alla andra, att de borde vara perfekta.

”Förfärligt upprörande”

Berit Andnor har reagerat starkt på detta. Bland annat har hon gett Socialstyrelsen i uppdrag att se hur samhället kan bli bättre på att upptäcka flickor som skadar sig själva.

Nu går hon vidare och engagerar företag och organisationer som har med unga tjejer att göra. Tanken är att skapa opinion mot de bilder som förmedlas.

– Många flickor får aldrig känna att de duger. Det är förfärligt upprörande. Det börjar redan på dagis, med att ”snälla” flickor får sitta mellan pojkar och vara stötdämpare. Det fortsätter med så många krav: att vara förförisk, duktig, tillgänglig, och inte minst ”prata högre!” och ”ta för dig!” Jag tycker att det blivit värre.

För den som mår dåligt kan det vara mycket svårt att få hjälp. Köerna till barnpsykologer, kuratorer och kliniker för ätstörningar är ofta långa.

”Bra att bli arg”

– Ja, det är köer på väldigt många håll. Regeringen har tillfört pengar för att få bort köer, och vi har speciellt pekat på barn- och ungdomspsykiatrin. Nu handlar det om att prioritera, säger Berit Andnor.

Hon berättar att hon själv var en tyst och osynlig liten flicka.

– Jag vågade knappt räcka upp handen. Men det vände på gymnasiet, när jag blev riktigt förbannad på en lärare – till slut kunde jag inte vara tyst. Det finns en väldig kraft i att bli arg och reagera.

Här finns hjälp

Mår du psykiskt dåligt?

Hit kan du vända dig:

Läs också

Rösta

Tidigare artiklar

Cecilia Gustavsson