Dödsdomen hävd mot Amina

Domstol friade henne på torsdagen

RELATIONER

På torsdagen hävdes dödsdomen mot Amina Lawal.

Hon hade tidigare dömts till döden genom stening efter att ha fött en dotter utanför sitt äktenskap.

Foto: AF
Amina Lawal dömdes tidigare till döden av en shariadomstol.

Massiva protester från hela världen ledde till att dödsdomen överklagades.

I ett samarbete med Amnesty samlade Aftonbladet in 303 363 namnunderskrifter i protest mot nigerianska Amina Lawals dödsdom. Namnunderskrifterna skulle överlämnas på torsdagen till Nigerias ambassad i Stockholm.

Samtidigt kom beskedet att domstolen häver dödsdomen.

- Det är jättebra att Aftonbladet har engagerat sig. Aftonbladet når många människor som inte nås av Amnesty, säger Annika Flensburg , pressekreterare på Amnesty internationals svenska avdelning.

- Det här visar att det går att påverka om man engagerar sig.

Dödstraff fär äktenskapsbrott

Amina Lawal dömdes den 22 mars förra året till döden genom stening av en shariadomstol i landet för att ha haft sex utanför äktenskapet.

Enligt sharialagarna har en ensamstående kvinna som blivit gravid begått äktenskapsbrott. Hennes dotter Wasila föddes två år efter att Amina skilt sig från sin make.

Avrättningen sköts upp för att Amina skulle få amma färdigt sin dotter.

Med hjälp av ett juristteam överklagade Amina sedan domen.

Och på torsdagen meddelade domstolen i delstaten Katsina att Amina frias, uppger nyhetsbyrån AP.

Presidenten hamnade i känsligt läge

Amina har tidigare sagt att alla vet att det krävs två för att göra barn – men att det bara är hon själv som dömts för vad som i Nigeria klassas som ett brott.

Hennes fall har väckt stor uppmärksamhet. Massiva protester från hela världen satte hård press på regeringen i Nigeria och landets sharialagar.

President Olusegun Obasanjo tog avstånd från straffen. Enligt Amnesty är det han som har sista ordet i sådana här ärenden. Han hamnade dock i ett politiskt känsligt läge eftersom han inte ville ingripa och stöta sig med de muslimska grupperna i landet.

Sharia-lagarna kränkande

Sedan 1999 har 12 av totalt 36 delstater i Nigeria infört sharia-lagar för brott som ryms inom straffrätten, uppger Amnesty. Det innebär att det nu finns två olika rättsystem i dessa delstater, ett som gäller för muslimer och ett som gäller för övriga invånare.

Sharia-strafflagarna, så som de tolkas i Nigerias delstater, kränker på flera punkter de mänskliga rättigheterna, hävdar Amnesty. Allt fler människor som lyder under dessa lagar döms till döden, amputation eller spöstraff.

Införandet av sharia-strafflagarna innebär att den muslimska befolkningen i dessa delstater inte har samma rättigheter och skydd som den övriga befolkningen. För samma brott får de olika straff. Det var efter en sådan bristfällig rättegång som Amina, 2002, dömdes till döden.

En dom som alltså hävdes på torsdagen.

Viktigt med fortsatt engagemang

Amnesty hoppas att det framgångsrika kampanjarbetet i Amina-fallet ska leda til ett ökat engagemang för mänskliga rättigheter.

- Det är viktigt att fortsätta protestera. Det finns fler människor som har dömts till döden genom stening. Så länge de här lagarna finns kvar måste vi protestera, säger Annika Flensburg.

På torsdagen meddelade nigerianska myndigheter att en 20-årig man dömts till döden genom stening för sodomi.

Enligt anklagelserna ska mannen haft sex med tre pojkar. En talesman för domstolen sade att mannen erkänt att han antastat pojkarna sexuellt vid olika tillfällen det senaste året.

Susanne Nylén, Johan Kristensen