Amina räddad av protesterna

303 363 läsare skrev på för att hon ska få leva

1 av 2
namnlistor till ambassaden I går överlämnade Cecilia Gustavsson, Aftonbladet, och Carl Söderbergh, generalsekreterare på Amnesty, de senaste 86 600 protesterna till nigerianska ambassaden.
RELATIONER

Amina Lawal slipper stenas för att hon fick en dotter utan att vara gift.

303 363 av Aftonbladets läsare har vädjat för hennes liv.

- Protesterna har påverkat, säger Moses S Eigbire, ansvarig på nigerianska ambassaden.

Aminas öde har engagerat miljoner människor över hela världen. Bara sedan i måndags har nära 86 600 av Aftonbladets läsare skrivit på den protest som arrangerats tillsammans med Amnesty inför gårdagens dom.

Amina Lawal, 31, födde dottern Wasila när hon var frånskild. Hon dömdes till döden genom stening för att hon haft sex utan att vara gift. Domen fälldes i en shariadomstol i mars 2002, men straffet skulle inte verkställas förrän hon slutat amma sin lilla dotter.

Protesterna gjorde nytta

Under tiden överklagade Amina med hjälp av ett juristteam. Och i går blev det alltså klart: hon frikändes.

- Det är fantastiskt, säger svenska Amnestys generalsekreterare Carl Söderbergh.

- Jag är otroligt rörd över att så många velat uttrycka sina protester. Jag är övertygad om att omvärldens åsikter har spelat en viktig roll - för att uppnå resultat, men också som stöd för Amina själv.

Carl Söderbergh överlämnade i går de senaste namnlistorna till nigerianska ambassaden i Stockholm tillsammans med Aftonbladet.

Moses S Eigbire, tillförordnad chef på Nigerias ambassad, tog emot listorna. Han är glad över att Amina släpps fri.

- Lyckligtvis har rättvisa skipats. Men jag är inte förvånad. Sharialagarna ligger inte i linje med Nigerias grundlag. Eftersom det finns möjlighet att överklaga så väntade jag mig att hon skulle släppas fri någon gång under processen.

Har omvärldens protester spelat roll?

- Ja, mycket. Det har blivit en politisk press.

Ett av Anna Lindhs sista fall

Amina Lawals fall var bland det sista som Anna Lindh engagerade sig i.

Riksdagsledamoten Sten Tolgfors (m) ställde en skriftlig fråga om att Sverige borde protestera. Utrikesministern svarade den 9 september, bara två dagar före sin död.

"Jag vill uttrycka min stora avsky både över dödsdomen i sig och den mycket grymma strafform som utdömts", skrev Anna Lindh.

Otrogna piskas eller stenas till döds

Tidigare artiklar

Cecilia Gustavsson