Se dig själv i spegeln – och må bättre!

Nu är ansiktsanalys hetast i Hollywood

Foto: AP
Skådespelerskan Kate Winslet gick ner 25 kilo med ansiktsmetoden.
RELATIONER

Vad har skådespelerskan Kate Winslet, sångerskan Melanie C och engelska premiär-ministerfrun Cherie Blair gemensamt?

Jo, de har gått i ansiktsanalys – och fått ett nytt friskare liv.

När stjärnorna vill komma i form går de inte längre till gymmet. De skaffar sig en kostrådgivare.

Madonnas kostrådgivare tillhör praktiskt taget familjen. Jennifer Lopez tar med sig sin överallt. Och Geri Halliwell mår bättre än någonsin efter att ha gjort en ansiktsanalys. Kostrådgivarna som gör analyser säger att metoden kan bota såväl eksem, astma, migrän, svampinfektioner som koncentrationssvårigheter.

Gick ner 25 kilo

Titanicstjärnan Kate Winslet var i dålig fysisk form efter att ha fött sin dotter Mia.

Winslet vägde 82 kilo men ville inte banta. Hon tog istället kontakt med Elizabeth Gibaud på den exklusiva Hale-kliniken i London som försåg henne med en personlig ätplan.

– Kilona bara ramlade av, berättar Winslet som gick ner 25 kilo.

Gibaud är med sin ansiktsanalys i dag Englands hetaste kostrådgivare. Genom att analysera en persons ansikte säger hon sig på några minuter kunna fastställa anledningen till fysiska och känslomässiga problem.

Ansiktet berättar

Metoden bygger på tron att mineralbrister visar sig i ansiktet. Har du vita ringar under ögonen? Då kan du lida av mjölkallergi. Öppna porer? Kanske har du för mycket syra i kroppen? Röd panna? Glöm rödvin.

Genom att titta på hudens porer, rynkor, färg och svullnader kan analytikern se vilka salter och mineraler som fattas och därmed avgöra vilken kost som irriterar respektive läker personens matsmältningssystem.

Kate Winslet kan till exempel fortfarande äta hur mycket hon vill av sådan mat som inte överbelastar hennes kropp som potatis, kyckling och sallad.

Även i Sverige ser man ett ökat intresse för näringslära. De flesta gym har i dag kostrådgivare knutna till verksamheten.

Fredrik Paulun är utbildad nutritionist och medverkar tillsammans med bland andra Blossom Tainton i Sveriges televisions nya hälsoprogram ”Toppform” som har premiär den 1 oktober. Han är skeptisk till Elizabeth Gibauds metod.

– Det låter bra men kroppen behöver många olika ämnen, inte bara vävnadssalter. Det bästa sättet att må bättre och bli piggare är att lära sig balansera maten.

Vardagsmotion är bäst

Det gör man bäst, enligt Fredrik Paulun, genom att låta frukt och grönsaker utgöra hälften av födointaget och komplettera med bra protein som fisk, och kött samt långsamma kolhydrater som pasta. Samt genom att röra på sig.

– Du behöver inte motionera. Daglig vardagsmotion som att ta två kundkorgar istället för en kundvagn och trappan istället för rulltrappan ger ofta bättre effekt än att träna på gym.

Vilken av de 6 ansiktstyperna tillhör du?

Så analyserar du ditt ansikte

Anna Larsson