Ett bröst räcker gott till lille Olle

”Att jag fick barn blev ett bevis på att jag var frisk”

RELATIONER

STÖDE

Visst kan man amma med ett bröst!

Lille Olle, 7, månader är beviset.

Mamma Annas vänstra bröst var länge Olles enda näringskälla.

– Det har gått alldeles utmärkt att amma med ett bröst, säger Anna Helleblad, 38, som förlorade sitt högra bröst i cancer 1999.

Foto: MARIA ÖSTLIN
AmmaR med ett bröst Lille Olle, 7 månader, har klarat sig utmärkt på bröstmjölken från ett bröst. Hans mamma, Anna Helleblad, 38, förlorade sitt högra bröst i cancer 1999. Amningen har varit helt komplikationsfri.

Att Anna skulle skaffa sitt fjärde barn efter bröstcancern var inte alls självklart.

Hon hade nyligen separerat från sin ex-make, träffat sin nye sambo Tony Johnson, 47, och sagt upp sitt fasta jobb som socialsekreterare när hon fick cancerbeskedet.

Livet blev tumultartat.

Anna hade redan tre barn; Pelle, 10, Kalle, 12 och Johanna, 14, och Tony har en vuxen dotter, Maria, 22.. Paret saknade dock gemensamma barn.

– Tony och jag hade inte alls tänkt skaffa barn, säger Anna Helleblad.

Men sjukdomen väckte existentiella frågor hos både Anna och Tony,

– Vad är livet? För mig är det de nära relationerna, att få vara med dem man älskar. Då växte längtan efter ett barn fram, säger Anna.

Sa nej till hormoner

Barnlängtan var också ett av skälen till att Anna tackade nej till behandling med antiöstrogener, med risk för sin egen hälsa.

– Annars hade vi inte kunnat skaffa barn på fem år, säger Anna Helleblad, som samtidigt är helt övertygad om att hon är fri från cancern.

Anna blev gravid och i november förra året föddes lille Olle.

Graviditeten, bebisen och amningen blev för Anna en bekräftelse på att hennes kropp fungerade igen och att hon var frisk.

”Otroligt häftigt”

– Det är en otroligt häftig grej att bli gravid, föda ett friskt och välskapt barn och att amma, när man varit så sjuk som jag varit, säger Anna.

Lille Olle är en symbol för så mycket. För Kärleken. Livet. Och Hälsan.

Under graviditeten undrade Anna hur det skulle gå med amningen.

– Jag tänkte: ”Går det att amma med bara ett bröst?”.

– Då svarade min läkare: ”Det går utmärkt. Det är precis som för tvillingmammor. De har bara ett bröst till varje barn”.

Amningen blev också problemfri. En enda gång fick Anna mjölkstockning.

– Jag fick antibiotika, så fick Olle suga ofta. Då gick det över.

Ingen skillnad

I sex månader fick Olle bröstmjölk som enda kost. Kontroller visade att han mådde bra.

– Olle har fått den näring han behövt. Han har följt sin viktkurva. Han vägde 4,3 kilo vid födseln och har alltid varit stor. Kroppen anpassar mjölkproduktionen efter hur mycket barnet suger, säger Anna Helleblad.

Hon ammade även Olles tre syskon när de var små, men Anna upplever ingen skillnad mellan att amma med ett eller två bröst.

– Det har inte runnit från ”det andra bröstet”, när jag ammat Olle. Det är enda skillnaden, säger Anna Helleblad - och skrattar.

Mary Mårtensson

ARTIKELN HANDLAR OM