Hjälp, jag har fått en knöl – vad händer nu?

RELATIONER

Du har precis upptäckt att du har en knöl i bröstet. Så här går du vidare:

1. Kontakta din husläkare på vårdcentralen eller bröstmottagningen på ditt sjukhus. Du får snabbt en tid för undersökning. Om du vänder dig till husläkaren skriver han ut en remiss för mammografi.

2. På bröstmottagningen känner en läkare igenom dina bröst och armhålor. Du genomgår mammografi, bröströntgen och vävnadsprov, så kallad trippeldiagnostik. Yngre kvinnor med tätare cellvävnad får även genomgå ultraljud. På en del mottagningar sker allt detta på samma dag, men ibland kan det gå en vecka eller längre tid mellan momenten.

3. Du blir återkallad till sjukhuset för att få besked från patologen.

4. Om du har bröstcancer påbörjas behandlingarna.

Operation. Den vanligaste kirurgin innebär att man tar bort en del av bröstet, en så kallad ”tårtbit”. Om det krävs att man tar bort mer än en fjärdedel av bröstet, opereras i stället hela bröstet bort. I regel räcker det med att ta bort en del.

Undersökning av lymfkörtlarna. Om portvaktskörteln innehåller tumörceller tar man bort den och kollar om fler lymfkörtlar är drabbade.

Den borttagna tumören undersöks i laboratorium av patolog. Om den är östrogenkänslig, det vill säga att den behöver östrogen för tillväxt, sätts hormonbehandling in. Det innebär tabletter som du får äta i fem år.

Strålbehandling. Det bröst som tagits bort, eller det som resterar, strålas. Även armhålan kan strålbehandlas.

Cellgifter. Cellhämmande medel som ges intravenöst i blodet och påverkar snabbväxande tumörer samt tar kål på de tumörceller som finns kvar.

5. Under behandling och efterbehandling ska du ha tillgång till kurator eller en sjuksköterska att vända dig till. Det finns även gruppverksamhet för bröstcancerpatienter.

6. Var inte rädd för att ställa frågor. Skriv upp både frågor som dyker upp i huvudet och svaren du får. Tänk på att läkaren finns till för patienten, inte tvärtom.

Hanna Blanksvärd