- Om jag har annan cancer i släkten - ökar risken för bröstcancer?

Annika Lindblom, läkare, chattade om bröstcancer och ärftlighet

RELATIONER

qanden säger: Hur stor är risken för ärftlig bröstcancer från mor till dotter?

   Annika Lindblom säger: Om man vet att modern har en ärftlig bröstcancer så är risken för nedärvning till alla barn 50%.

Jessica säger: Hejsan Annika, Jag har en liten fråga: Även om bröstcancer inte finns i släkten kan man drabbas av det ändå? och hur gammal ska man vara för att gå till doktorn för att börja undersöka sig?

   Annika Lindblom säger: Alla kvinnor har en ca 10% risk att någon gång i livet (men oftast efter 50års ålder) drabbas av bröstcancer. Om man inte vet om att man har en ökad risk för bröstcancer behöver man inte gå på några undersökningar innan man blir kallad till mammografi vid 50 års ålder (i Stockholm). Om man däremot känner något i bröstet skall man förstås undersöka sig - oavsett ålder.

Sandra säger: Hejsan Annika. Jag fyller snart 26 år och min kära mor fick bröstcancer vid 27 års åldern. Hon har genomgått ett antal operationer och har idag ett konstgjort bröst. Jag undrar helt enkelt hur stor risken är att jag också får bröstcancer? Jag undrar även hur stor risken blir för mina barn då min svärmors mor också haft sjukdomen? MVH

Sandra

   Annika Lindblom säger: Du har en förhöjd risk att drabbas då din mor insjuknade så tidigt. Det kan vara anledning för dig att gå på tidigare kontrollprogram eller att du gör en genetisk utredning för att bestämma den exakta risken. Genetisk rådgivning görs vid alla universitetssjukhus vid onkologiska avdelningen eller kliniskt genetiska avdelningen. Risken för dina barn är mer beroende på om du eventuellt skulle insjukna i framtiden än det faktum att deras farmors mor haft bröstcancer.

Lilltrollet säger: Är 28 år och bär på BRCA-1 genen med 80% chans att få bröstcancer 40% på äggstockscancer. Har opererat bort mina bröst (hudsparande) med komplikationer som följd, måste bygga upp med ny hud

och muskler på båda sidor, mot min vilja har man även sparat mamillerna.Löper jag fortfarande en lika stor risk att drabbas av bröstcancer?

   Annika Lindblom säger: Nej, när du är opererad så har du minskat din risk väldigt mycket och du har idag sannolikt en mindre risk än vem som helst att drabbas av bröstcancer.

CarlTeves säger: Hej Annika! Jag hur vanligt bröstcancer är för män, och om det också kan vara ärtligt? Varför jag frågar är då jag är kraftigt överviktig.

   Annika Lindblom säger: Bröstcancer hos män är mycket mycket ovanligt. När det förekommer har man anledning att undra om det är i en familj med ärftlig bröstcancer, men det är inte alltid så. Du har inte större risk än andra män och behöver inte oroa dig.

Linda76 säger: Varför nämner man äggstockscancer när man talar om bröstcancer och ärftlighet? Är det samma gen som orsakar det?

   Annika Lindblom säger: Äggstockscancer är associerat med bröstcancer, ochdet betyder att i många familjer med ärftlig bröstcancer orsakat av de kända generna BRCA1 och BRCA2 finns en nedärvd risk för båda sjukdomarna.

Maja säger: I min släkt finns det mycket cancer och mormor och en moster har fått bröstcancer men först när de var över 50 år. Har den andra cancern något med ärftligheten att göra också? Behöver jag avra orolig eller är det först om mamma blir sjuk som det här påverkar mig (ärftligt alltså)?

   Annika Lindblom säger: Om mor och moster har bröstcancer ökar det din risk något, men så länge din mor är frisk är den riskökningen inte så stor. Andra tumörformer kan ibland också vara förenade med bröstcancerrisken, hur det är i din familj kan jag inte säga, om du vill utreda detta kan du vända dig till en mottagning för genetisk rådgivning.

sussi säger: Kan man ha ont i bröstet i samband med någon knöl?

   Annika Lindblom säger: Ja, det kan man ha. Oftast är dock smärta eller ömhet i bröstet INTE ett tecken på cancer.

Ulla säger: Jag fick brõstcancer fõr tre ar sedan. Jag har inga dõttrar men sõner. Hur stor ãr risken att mina flick barn barn far cancer. Jag kãnner inte till min slãkts hãlso- historia

   Annika Lindblom säger: Om du inte har släktingar med bröstcancer innebär det inte någon riskökning för dina barnbarn (om du inte insjuknat vid mycket låg ålder).

Angelica säger: jag är 16 år och har en knöl i vänster bröst,behöver jag vara orolig för att det är bröstcancer?

   Annika Lindblom säger: Det är extremt osannolikt att man får bröstcancer i din ålder, men om du är orolig skall du uppsöka din husläkare för bedömning.

qanden säger: Finns det en risk för ärftlig bröstcancer från mor till son?

   Annika Lindblom säger: Ja, ett riskanlag kan ärvas lika av döttrar och söner, däremot är ju risken för insjuknande mycket större för döttrar när det gäller bröstcancer. Sönerna däremot kan överföra riskanlaget till sina döttrar.

Åsa säger: Hur stor "chans" är det att man får bröstcancer om man har anlag för det?

   Annika Lindblom säger: Om man är bärare av riskanlaget BRCA1 eller BRCA2 har man upp till 80% livstidsrisk att insjukna i bröstcancer.

Sabrina säger: Hej! Hur stor är chansen att man ärver bröstcancer från t.e.x mor lr mormor ? Och Hur stor är chansen att man får det "Bara sådär" ?

   Annika Lindblom säger: Risken för vem som helst (utan släktingar med bröstcancer) är ca 10% och den ökar om man har nära släktingar med sjukdomen. Ju fler och ju tidigare de har insjuknat desto mer ökar risken.

Anna säger: Hej! En fråga. Min mamma fick bröstcancer när hon var 49. Hon fick god prognos, opererade bort en tårtbit och strålades. Det är snart 4 år sedan och det har inte hänt nåt mer. Min farmor dog i bröstcancer 1976. Hon var väl ung 65 år då. Vet inte så mkt mer, inte min pappa heller. Sen har tydligen min mammas faster/moster dött i bröstcancer. Mammas läkare tyckte jag skulle begära mammografi från ung 40 års ålder. Räcker det? Har precis fött en dotter och funderar mer och mer på detta.

   Annika Lindblom säger: Det låter som ett bra råd. Om du vill veta mer exakt tycker jag du skall vända dig till en genetisk mottagning för rådgivning.

cissi säger: Min mormor var 69 år när hon drabbades, men min mamma var bara strax över 50 år, är då risken större att åldern sjunker?

   Annika Lindblom säger: Man ser ibland i familjer att det ser ut som insjuknandeålder går nedåt i åldrarna men man vet inte säkert om det är så, eller om det bara är en slump. För säkerhets skull brukar man därför rekommendera kontroller från ca 10 år före den yngsta insjuknandeåldern i familjen.

Jenny säger: Min mamma var 29 år när hon fick bröstcancer och avled i fjärrmetastaser .Bär på BRCA-1, efter förebyggande op. kan genen påverka att man drabbas av annan cancer än äggstocks- och bröstcancer?

   Annika Lindblom säger: Om man är bärare av en BRCA1-2 mutation ökar det risken främst för bröstcancer och äggstockscancer.

Molle säger: Hej Annika! För bara en månad sedan upptäckte jag en knöl i mitt ena bröst och sökte läkare omedelbart då man har hört så mycket om cancer. Men till min besvikelse blev jag inte tagen på allvar utan snarare klappad på huvet och fick höra att det "nog inte va nåt att oroa sig för" Har du hört om nåt sånt tidigare, att det inte tas på allvar?

   Annika Lindblom säger: Det förekommer, om du är orolig skall du bara söka igen, kanske hos en annan läkare.

nmg säger: Ar 32 och har nyligen fatt diagnosen brostcancer (stadium 3). Testade mig for arftliga gener men har ingen mutation pa varken BRCA1 eller 2. Eftersom min mamma, mormor ach gammelmormor alla har haft/hade brostcancer, antar man att dar finns en annan gen i var familj som inte ar upptakt annu. Var star forskiningen idag?

   Annika Lindblom säger: Alla är överens om att det finns fler gener, men ingen vet när man kommer att hitta dom eller när det blir möjligt att testa sig för dessa.

Johanna säger: Har jag ökad risk att få bröstcancer om det funnits andra former utav cancer i släkten?( blodcancer, tarmcancer)

   Annika Lindblom säger: Det är svårt att svara på, om det finns mycket cancer i din släkt tycker jag att du skall vända till till en onko-genetisk rådgivningsmottagning, sådan finns vid alla universitetssjukhus.

qanden säger: Är ärftlighet största grenen till bröstcancer??

   Annika Lindblom säger: Man brukar räkna med att cirka 10% av all bröstcancer räknas som ärftlig.

Ulla säger: Hur gammal ska man vara nãr man far brõstcancer fõr att man ska misstãnka att det kan var ãrftligt

   Annika Lindblom säger: Det finns ingen bestämd ålder för det, men ju tidigare insjuknandeålder -desto större risk för ärftlighet .

Moderator säger: Då tar vi sista frågan ifrån "skorpan":

skorpan säger: Min mamma opererade bort ettt bröst för tre år sedan och min stora syster gjorde ärftlighets test som visade att hon var i risksonen,gäller detta även mig också .Mvh Skorpan

   Annika Lindblom säger: Din risk har inte med din systers risk att göra. Om det finns en test så kan du testa dig själv för att få veta.

   Annika Lindblom säger: Tack för alla frågor - om ni har fler frågor kring risker vänd er till onko-genetisk mottagning - vid alla universitetssjukhus.

Annika