”Konflikter är möjligheter”

Så bygger ni upp ett sargat förhållande igen – Imago-terapeuten Eva Berlander chattar med läsarna

RELATIONER

nina säger: Rekommenderar du att man som par, efter ett långt förhållande, söker hjälp om man inte tror att man kan reda ut problemen själv, och i så fall vad för sorts hjälp?


   Eva Berlander säger: Jag rekommenderar nummer ett gå på ett att våra seminarium för par, datum kan du hitta på Svenska Imago institutets hemsida. Sedan är det bra att läsa boken ”Istället för skilsmässa”. Det kan också vara bra att söka upp en certifierad Imago-terapeut. Att ha svåra problem och tappa sina känslor är inget hinder, det går att komma vidare! Lycka till.


sillen säger: Hej! Jag och min sambo har kommit in i en ond cirkel. Nästan varenda dag blir vi osams, och sura över smågrejer. En liten bagatell kan orsaka ett stort gräl. Är det kört för oss, eller kan vi göra något åt det?


   Eva Berlander säger: Tvärtom, konflikter är möjligheter till att förstå vad som ligger bakom. Varje konflikt sätter igång lagrade minnen, därför måste man gå in i en process för att se vad som finns bakom. Ett tips är att läsa boken (se ovan), där finns övningar som ni kan göra.


gamlingen säger: Har du nåt tips på hur man kan hitta tillbaka till nyförälskelsen?


   Eva Berlander säger: Att ha tappat nyförälskelsen är något som sker hos de flesta. Det är naturligt att gå ur förälskelsen och in i något annat. Det är omöjligt att stanna kvar i nyförälskelsen. Det man måste göra är att försöka förstå vad min partner sätter igång hos mig, som gör ont.


nelly säger: Finns det nåt sätt att veta när man ska ge upp?


   Eva Berlander säger: Om man blir fysiskt misshandlad tycker jag att man måste lämna sin partner, eller när den andra absolut inte vill. Då måste man ta tag i sitt eget och bli stark istället. Annars finns det hopp för de flesta, men man behöver hjälp. När man börjar fatta varför ens partner reagerar som den gör, och man känner empati för det, då försvinner kampen mellan er båda.


anna säger: Hur kan man komma till rätta med människor som inte är intresserade av att gå i familjeterapi utan tycker att de problem som finns bör familjen själv kunna lösa


   Eva Berlander säger: Jag tror att om ens partner inte vill, kan man försöka utveckla sig på egen hand. Försök släppa din partner, och satsa på dej själv. När du börjar jobba med dig själv, tex hos en terapeut, eller läser böcker, så kan det ge din partner utrymme och få honom/henne att öppna sig lite. Du kan också försöka förklara att Imago-terapi handlar om att få kunskap om varför vi behandlar varandra som vi gör, och inte om att lösa saker. Lösningen kommer automatiskt.


säger: Vad skall jag göra när min sambo inte tycker att det är viktigt att "förebygga" framtida problem. Är det viktigt?


   Eva Berlander säger: Kunskap är alltid bra, alla relationer fastnar i kamp, på ett eller annat sätt. Det är viktigt att avdramatisera, så att vi förstår att det är naturligt när vi hamnar i en stor kamp med varandra. Vi behöver redskap att ta oss ut. Var tydlig med att säga att du inte ger dig, bara för att din partner inte vill. Du kan själv söka information, och kanske locka din partner.


Krille345 säger: Vi tittar på Dr. Phil och läser massor av böcker/tidningar m.m. i ämnet men lik förbannat (ursäkta språket) så kan vi inte vara sams en enda timme när vi är ensamma med vår familj
(2 barn 5 resp 7 år). Hon kan aldrig säga förlåt på ett ärligt menat sätt och jag är stor och stark samt "dundrar på". Hur i hela friden skall Imago kunna hjälpa oss (såg om Imago på TV)   Eva Berlander säger: Jag kan bara säga att de flesta befinner sig i den kamp ni är i. Jag känner igen den förvirring du är i. Ni behöver hjälp, det är en sak att veta saker intellektuellt och en annan att känna det i magen och leva det. Jag tror absolut att Imago kan hjälpa er.


   Eva Berlander säger: Tack för era frågor. Kunskap är nyckeln, att förstå varför vi hamnar i kamp med varandra. Att gräset ofta inte blir bättre på andra sidan. Var inte rädda för att ta emot hjälp. Härligt att se så många som vill jobba för en bra relation. Vad gott för alla barn, som har föräldrar som vill lösa sina konflikter. Mejla gärna mej, eller gå på ett av våra seminarium för par. Mer information hittar ni på Svenska Imagon Institutets hemsida (se länk nedan).

Vill du kontakta en imagoterapeut?

Mer information om kurser och terapi:

ARTIKELN HANDLAR OM