”Att bilda kvinnoparti är att ta flera steg tillbaka”

12 snabba frågor till Mona Sahlin, ny jämställdhets- minister

Foto: Lotte Fernvall
Dags att dela lika, män och kvinnor. Åtta månader till mamma och åtta till pappa. Mona Sahlin vill göra föräldraförsäkringen individuell och kvotera in kvinnor i bolagsstyrelser.
RELATIONER

Åtta månader till pappa och åtta månader till mamma.

Mona Sahlin gör comeback med besked.

Nya jämställdhetsministern vill dela föräldraförsäkringen helt lika.

1 När ska föräldraförsäkringen delas lika?

– Jag kan inte säga något datum. Jag har varit väldigt emot själv. De senaste två åren har jag ändå börjat tycka att det går för långsamt med löneskillnader och pappors ledighetsuttag. Men det är långt kvar tills hela regeringen tycker det.

2 Familjeminister Berit Andnor tror att barnen drabbas för att papporna inte kommer att ta ut ledigheten?

– Barnen drabbas redan i dag, dels genom att inte få den närhet de har rätt att kräva från sina pappor, dels genom att de växer upp med mammor som med lägre lön försöker förena rollerna, blir stressade och utbrända.

3 Vem var hemma med era barn?

– Vi delade lika, jag tror till och med att Bosse leder. Då, för 20 år sedan, fick han höra ”vad duktig du är som ställer upp för Mona”. Han sågs som en hjälte och reagerade väldigt ilsket: ”Jag ställer inte upp för Mona, jag är faktiskt pappa.”

4 Hur jämställd är du?

– Vi lever jämställt. Bosse är kock från början så han lagar mat och handlar och jag är en fena på att skala potatis och städa. Men nio gånger av tio är det jag som städar toaletten. För jag gör det utan att klaga.

5 Du är storstads-, demokrati-, integrations-, idrotts- och nu jämställdhetsminister. Vad kallar du dig?

– Jämställdhetsminister. Den frågan går över alla mina områden. Oavsett om du är bög, kvinna, svart eller handikappad ska du ha samma rättigheter.

6 Kan man verkligen vara så många ministrar?

– Folk frågar hela tiden ”hur ska du orka med det här också” men jämställdheten har hela tiden varit med i mitt arbete. Jag får helt enkelt leta upp några timmar till i kalendern.

7 Vilken ministerpost är roligast?

– Om du menar roligt som att verkligen skratta och ha kul så är det idrotten, där är det bara roligt.

8 Hur ska du få unga att bli feminister?

– Även om jag inte bara vill vara en pratminister är det viktigt att synliggöra hur absurd uppdelningen mellan kvinnor och män är. Som ung trodde jag det var en tidsfråga, därför var jag emot kvotering, kvinnoförbund och tyckte feminism var larvigt. Först som mamma och ny i riksdagen såg jag hur djupt problemet är.

9 När är det lika många kvinnor som män i

bolagsstyrelserna?

– Jag är beredd att lagstifta om jämn könsfördelning i näringslivets bolagsstyrelser om det inte ändrat sig radikalt till nästa år. I statliga bolag har vi nått målet 40–60. Det går om man jobbar genomarbetat.

10 Vilken är den viktigaste jämställdhetsfrågan?

– Våldet, trafficking och prostitutionen. Det är det tydligaste och mest livsfarliga exemplet på hur dagens maktfördelning ser ut.

11 Vore det bra om Gudrun Schyman startade ett kvinnoparti?

– Nej, jag tror inte alls på idén att kvinnor ska bilda ett eget parti. Den stora förändringen sker om de stora partierna förändras. Stig Malm sa att kvinnor är som ett stim. Det är att nedgradera oss, att bara könet gör att vi tänker och tycker likadant. Riksdagssamarbete vore bra – att bilda kvinnoparti är att ta flera steg tillbaka.

12 När får Sverige sin första kvinnliga statsminister?

– För sju veckor sedan hade jag sagt jättesnart. Nu vet jag inte. Jag var så – För sju veckor sedan hade jag sagt jättesnart. Nu vet jag inte. Jag var så säker på att det skulle bli Anna. Jag sörjer fortfarande oerhört mycket och har svårt att svara på frågan. Men jag hoppas verkligen att ett jämställt land som Sverige också ska få en kvinnlig statsminister snart.

Fakta Mona Sahlin

Här är Mona Sahlins alla ministeruppgifter

Jessica Ritzén