Hon är en av fyra kvinnliga styrelseproffs

1 av 4 | Foto: PETER KNOPP
Årets komet För sex år sedan fanns hon inte ens - det kvinnliga styrelseproffset. Nästa år kommer de att vara betydligt fler. Monica Caneman och hennes fyra kvinnliga kollegor får hjälp av regeringens kvoteringshot.
RELATIONER

Monica Caneman är ett av Sveriges fyra kvinnliga styrelseproffs.

Nu ska de bli fler - med tvång.

- Når vi inte 25 procent nästa år förstärks kraven på kvotering, säger näringsminister Leif Pagrotsky.

Margareta Winbergs kvoteringshot lever vidare. I går träffade näringsminister Leif Pagrotsky och nya jämställdhetsministern Mona Sahlin näringslivet.

- Kvotering är en dålig lösning, det är bättre om näringslivet löser det själv. Om de når 25 procent i nästa års styrelser så kommer kravet att försvagas och troligen tyna bort, säger Leif Pagrotsky.

Effektivt hot

Hotet i sig har redan fått bolagen att fördubbla antalet kvinnor. I dag är var tionde styrelseledamot kvinna. Men 45 procent av börsbolagens styrelser styrs helt av män. Så är fallet på Volvo:

- Jag tror inte att 25 procent är orealistiskt, varken för Volvo eller näringslivet i stort. Men kvotering är inte lösningen, det viktiga är att det finns ett engagemang, säger Hans Olov Olsson, vd Volvo Personvagnar.

Trots att näringslivet ser kvinnors frånvaro som ett problem, och trots att kvoteringshotet verkar lösa det, är de flesta kvoteringsfientliga.

Inte ens årets komet i styrelseproffsligan, Monica Caneman, tror på en lag, även om hon medger att hon själv gynnats. Förra året saknade hon uppdrag i börsbolag, i dag toppar hon ligan med sju poster.

- Jag har säkert kunnat dra nytta av hotet och jag tror att det är bra med en blandning av kvinnor och män i styrelserna, men inte genom kvotering, säger Monica Caneman.

"Otroligt roligt yrke"

Hon jobbade tidigare i företagsledningar. Nu är hon styrelseproffs på heltid, tjänar i snitt 100 000 till 150 000 kronor per årsuppdrag och avverkar tre till fyra möten i veckan.

- Det är ett otroligt roligt yrke, det är ju därför vi kvinnor vill vara med och slåss om de här posterna, säger Caneman.

Hittills har bara ett börsbolag mer än 25 procent kvinnor i styrelsen. Föreningssparbankens lokala mål, att inget kön ska ha mer än 60 procents representation, har gett effekt på högsta nivå. I bankstyrelsen finns nu fem kvinnor och sju män.

Här är man varken rädd för kvotering eller kvinnor.

- I år utsågs vi till årets affärsbank, så sammansättningen har i alla fall inte varit en nackdel, säger Ingrid Persson, vice vd, Föreningssparbanken.

De fyras klubb

Minst fem styrelseuppdrag krävs för att få kalla sig styrelseproffs

Amatörer i kvalserien

Jessica Ritzén