Skammens lista

Här är bolagen som fortfarande ratar kvinnor

RELATIONER

Hälften av alla privata företag saknar kvinnor i sina styrelser. Men nu ska fler kvinnor in - med tvång.

– Når vi inte 25 procent nästa år förstärks kraven på kvotering säger Leif Pagrotsky.

I tisdags träffade näringsminister Leif Pagrotsky och nya jämställdhetsminstern Mona Sahlin näringslivet för att diskutera hur man ska få in fler kvinnor på ledande positioner. Margareta Winbergs hot om kvotering lever vidare, men det finns ett enkelt sätt att undvika tvång. Om näringslivet frivilligt tillsätter fler kvinnor.

– Om företagen når 25 procent i nästa års styrelser kommer kravet att försvagas och troligen tyna bort, säger Leif Pagrotsky.

Redan nu har hotet fått effekt, bolagen har fördubblat antalet kvinnor. Men 45 procent av börsbolagens styrelser styrs fortfarande helt av män. Aftonbladet har frågat några av största bolagen varför de saknar kvinnor i styrelsen.

Varför saknas kvinnor i era styrelser?

Volvo Personvagnar: "Vi har haft fokus på andra frågor sedan vi blev uppköpta av Ford. Men jag kan lova att vi klarar 25 procent, inte nästa år kanske men 2005", säger vd Hans-Olov Olsson.

Ikea: "Det är ett stort misslyckande", sa Ingvar Kamprad till Aftonbladet i somras.

- Vi har gott om kvinnliga vd:ar och 33 procent kvinnor i ledningen men vet inte när vi får kvinnor i styrelsen, säger Charlotte Lindgren, pressansvarig.

Lundbergssfären

(Lundbergs, Holmen, Hufvudstaden): "Det är tradition som ligger bakom rekryteringen, vi har inte hittat rätt kvinna. Det blir förändringar snart", säger Roger Ekström, pressansvarig.

De ligger också på skammens lista

Här är listan över 47 kvinnolösa bolag:

Läs också

ARTIKELN HANDLAR OM