”Jag trodde inte att någon skulle stöta på mig igen”

1 av 2
Efter två stormiga förhållanden lever Meg Ryan i dag ensam med sin 11-årige son. ” Jag skulle gärna gifta mig igen. Och jag skulle vilja ha fler barn”, säger hon.
RELATIONER

Kärleken dog

Det blev början på ett långt, och i alla fall utåt sett, lyckligt äktenskap.

Men kärleken dog.

– Beslutet att vi skulle dela på oss var extremt svårt. Men det var något som växt fram under lång tid, har hon sagt i en tidigare intervju med Aftonbladet.

Om Crowe var hon ännu fåordigare:

– Bra kille. Bra skådis.

I dag är hon mycket mer öppen, och berättar att hon först var rädd att bli singel igen.

– Jag trodde inte att någon skulle stöta på mig. Men det visade sig vara helt fel. Jag tänker inte gå in på några detaljer, men jag har inga klagomål, säger Meg Ryan som bland annat setts med kollegan John Cusack.

Kanske är det den insikten som har stärkt hennes självförtroende. Tidigare skulle hon aldrig ha ägnat en tanke åt att kasta kläderna på film.

Men när Jane Campion (”Pianot”) gav henne rollen i ”In the cut” bytte hon ståndpunkt.

Meg Ryan spelar där en ensamstående kvinna som inleder ett förhållande med den detektiv som utreder ett blodigt kvinnomord i hennes bostadsområde. Filmen har Sverigepremiär i slutet av januari.

Flera nakenscener

I ett par av scenerna är hon helnaken.

– Jag hade inte tränat på ett år när vi filmade. Jag var i mitt livs värsta form. Men det var inget att göra. Det är som det är.

Du verkar väldigt säker i sexscenerna.

– Jag skäms inte det minsta för dem. Jag tycker att de för handlingen framåt. Och min motspelare Mark Ruffalo var fantastisk.

Varför tror du att det är så ovanligt att kvinnor över 40 får vara sexiga på film?

– Den här branschen vänder sig till 17-åriga pojkar. Det är svårt att finna filmer med komplicerade kvinnor. Det är som om kvinnor inte har något att tillföra när de passerat 30.

Nu har du passerat en gräns. Skulle du också kunna vika ut dig?

– Aldrig. Det är en helt annan grej än den här filmen. I utvik blir man sexobjekt och det är inget jag har något till övers för.

Är du lika sexig som din rollfigur?

– Nej, det tror jag inte.

Tycker du inte att du är sexig?

– Jodå. Jag är visserligen ingen vamp, men jag har mina stunder.

Kriget kom emellan

”In the cut” följs i början av nästa år av ”Against the ropes” som kommer till Sverige senare i vår. Meg Ryan spelar en kvinnlig boxningspromotor. Filmen skulle ha släppts långt tidigare men USA:s krig mot Irak kom emellan. Filmbolaget tyckte inte att det var rätt att lansera en film om blodiga man-mot-man-kamper i ringen mitt under pågående strider.

– Jag lärde mig älska boxning. Tidigare såg jag det bara som brutalt slagsmål. Men det är som vacker konst. Allt är så rent och avskalat, säger hon.

Meg Ryan är stolt över sina senaste filmer.

– När det gäller roller har det här varit min mest intressanta period hittills. Det känns som om hela min DNA-profil har förändrats.

– Jag har inte längre någon lust att spela en oskyldig 20-åring och ingen vill se mig göra det.

Till skillnad från många av sina jämnåriga kvinnliga konkurrenter i Hollywood är Meg Ryan hoppfull inför framtiden.

Det torde ha att göra med lönen på 80 miljoner kronor vardera för de två sista filmerna.

– Jag behöver inte ta något jobb enbart för pengar. Jag kan hålla ut i väntan på något bra.

ARTIKELN HANDLAR OM