Supersköna Saira

Modellens ansikte kan vara vackrast i världen

1 av 2 | Foto: EVAN AGOSTINI/GETTY IMAGES
EXOTISK MIX Indisk pappa och en mamma med fransk-irländsk-kanadensisk bakgrund. Det har gett modellen Saira Mohan, 24, ett av världens mest beundrade ansikten.
RELATIONER

Supermodellen Saira Mohan, 24, har rötter i Asien, Nordamerika och Europa.

- Hon är det perfekta exemplet på global skönhet, skriver Newsweek.

Saira Mohan pryder omslaget på det amerikanska nyhetsmagasinet med texten "Det perfekta ansiktet".

Mohan har ärvt sina skarpa käkben från sin indiska pappa och sin hy och ögon från sin mamma, med fransk-irländsk-kanadensisk bakgrund.

Influenser från öst

Denna genetiska mix gör Saira Mohan till det perfekta exemplet på global skönhet och hennes framgångar signalerar en ny "global standard" i synen på ett vackert ansikte, skriver Newsweek.

I Asien utmanar den västerländska synen på skönhet - runda ögon, avlånga ansikten och smala kroppar - den traditionellt asiatiska looken som norm.

Samtidigt influeras mode- och skönhetsindustrin i väst av mer österländska ideal.

Eftertraktad modell

- Det går åt bägge håll. Men det är fortfarande en stor påverkan från vad som gäller i väst, säger Nancy Etcoff, som forskar i skönhetsideal vid Harvard, till Newsweek.

Saira Mohans exotiska ansikte gör henne eftertraktad i branschen.

- Hon är en av dessa vackra kvinnor som kan passera för italienska, brittiska eller spanska. Men hon kan också agera indiska i en sari, säger modefotografen Atul Kasekbar till tidningen.

Saira Mohan slog igenom som modell när hon var 13 år.

Nu bor hon i New York och har gjort re-

klam för många kända märken och synts på de största modetidningarnas omslag.

- Jag är den jag är. Om de betalar mig för att vara indier - gärna. Betalar de mig för att se spansk eller italiensk ut - fantastiskt, säger Saira Mohan.

Maud Kerzendörfer arbetade som modellscout i drygt 15 år innan hon hoppade av för att starta sin egen castingbyrå.

Etnisk blandning

Hon är tveksam till beskrivningen av Saira Mohan som en perfekt skönhet - även om hon menar att trenden går mot en allt större etnisk uppblandning bland de eftertraktade modellerna.

- Jag tycker inte att man kan tala i termerna av att någon kan ha världens vackraste ansikte. Uppfattningen om ett utseende är så personligt, säger Maud Kerzendörfer till Aftonbladet.